Kriza na poluotoku

Moskva odbacila optužbe o hakiranju katarske novinske agencije i poziva na dijalog

Vijesti / Flash | 10. 06. 2017. u 12:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je pozvala na dijalog Katara i njegovih susjeda u Perzijskom zaljevu, ponudivši pomoć u razrješenju krize, u prigodi susreta ruskog ministra vanjskih poslova s katarskim kolegom.

"Sa zabrinutošću smo promatrali razvoj te eskalacije", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na početku susreta s katarskim ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohamedom ben Abderrahmanom al Thanijem u Moskvi, javlja Hina.

"Ne možemo biti zadovoljni situacijom u kojoj se pogoršavaju veze među našim partnerima. Skloni smo rješavanju svakog nesporazuma (...) putem dijaloga", dodao je.

Al Thani mjere smatra nezakonitim

Rusija će "učiniti sve što je u njezinoj moći" kako bi pomogla u rješavanju krize, rekao je Lavrov, ocijenivši da je za suzbijanje "terorizma" nužno jedinstvo.

Al Thani je mjere donesene protiv svoje zemlje nazvao "nezakonitim". Njegova je zemlja ocijenila prekid veza Saudijske Arabije i saveznika s Katarom kao "neutemeljenu" odluku.

Al Thani je nenajavljeno doputovao u Njemačku, odakle je stigao u Moskvu. Katar u inozemstvu traži potporu kako bi spriječio svoju izolaciju na diplomatskoj pozornici pošto su Saudijska Arabija i saveznici 5. lipnja odlučili prekinuti diplomatske veze s njim.

Te zemlje ga optužuju za povezanost s "terorističkim organizacijama i sa sektaškim skupinama koje žele destabilizirati regiju, među kojima s Muslimanskim bratstvom, DAEŠ-om (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) i Al Kaidom". Usto mu zamjeraju i približavanje šijitskom Iranu.

Katar napali i hakeri

Rusija je u srijedu zanijekala optužbe američkih glasila da su ruski hakeri izveli računalni napad na katarsku novinsku agenciju netom prije izbijanja krize.

Katarske vlasti su krajem svibnja izjavile da su bile žrtve "hakera" koji su na mrežnoj stranici agencije objavili tobožnje izjave emira šeika Tamima ben Hamada Al Thanija u kojima je narušio regionalni konsenzus o više osjetljivih pitanja, među kojima i o iranskom.

Podsjetimo, jedan od najvažnijih lidera islamskog svijeta, predsjednik Republike Turske Recep Tayip Erdogan obratio se javnosti u vezi sa krizom u Kataru, kazavši kako njegova država "neće zaboraviti braću koja žive tamo".

I američki predsjednik Donald Trump u srijedu je ponudio pomoć u rješavanju velike diplomatske krize između Katara i drugih arapskih sila, dok Ujedinjeni Arapski Emirati razmatraju mogućnost uvođenja ekonomskog embarga za Dohu zbog navodne podrške terorizmu.

U svojoj drugoj intervenciji tokom ove krize, Trump je u telefonskom razgovoru s katarskim emirom Šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem zatražio hitne mjere protiv terorizma, navodi se u priopćenju Bijele kuće, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close