Ne postoje uvjeti

Moore političarima: Zaustavite tužbu protiv Srbije i okrenite se budućnosti

Vijesti / Flash | 09. 02. 2017. u 13:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore prokomentirao je mogućnost pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. On je bh. političarima poručio da ne pokreću reviziju tužbe jer za to ne postoje uvjeti.

"Podržavam traženje pravde, ali u ovakvim uvjetima, kada je veoma upitna punomoć Sakiba Softića, kada nema novih dokaza i kad je moguće da će biti puno političkih posljedica bez rezultata, naš savjet je da se to zaustavi i da se sve snage skoncentriraju na budućnost", rekao je Moore.

Pohvalio je način na koji surađuju BiH, Hrvatska i Srbija, ističući da su intenzivirani sastanci državnih dužnosnika, ali da je ipak potrebno nešto i konkretno uraditi.

"Potrebno je nešto konkretno uraditi, a ne samo govoriti o mogućnostima posebno kada nema osnova za reviziju", kazao je Mure.

Zaključio je da Misija OSCE-a u BiH ne govori samo u svoje ime s obzirom na to da su obavili konzultacije o ovom pitanju i s kolegama iz međunarodne zajednice, javljaju Nezavisne novine.

"Za pravu i uspješnu reviziju BiH mora imati nove i konkretne dokaze. Jasno je čak i prije roka da je kasno za obnavljanje. Upitan je i Softićev mandat, a mi smo od određenih stručnjaka čuli da je njegov mandat završen 2007. godine", rekao je More.

Bh. političarima je poručio da odustanu od revizije tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid i da se posvete konkretnim stvarima poput Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, 27. veljače ističe rok za pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a agent naše zemlje u ovom sporu je Sakib Softić.

BiH je tužila Srbiju 1993. godine i to kao prva država u povijesti koja je tužila drugu državu zbog kršenja Konvencije o genocidu. Sud je nakon vođenja 14-godišnjeg spora odbacio odgovornost Srbije za genocid, ali je potvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid.

Tako je Srbija kao prva država u svijetu proglašena krivom zato što nije spriječila genocid. Na presudu izrečenu 2007. godine nije bilo prava na žalbu, a našoj zemlji ostavljen je rok od deset godina za podnošenje zahtjeva za reviziju.

Kopirati
Drag cursor here to close