Šef misije OSCE

Moore na odlasku: Nadam se da će sljedeće godine biti formirane nove koalicije

Vijesti / Flash | 14. 08. 2017. u 11:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore, nakon tri godine završava s mandatom i odlazi iz naše zemlje. Kao profesionalni diplomat u BiH boravio je više puta na različitim zadacima.

U BiH je bio na dužnosti savjetnika šefa Misije OSCE-a 1996. i zamjenika veleposlanika SAD-a od 2009. do 2012. godine. Moore u intervjuu za Radiosarajevo.ba kaže kako su ljudska prava svugdje u svijetu, pa tako i u BiH pod prijetnjom.

''Vidimo i previše populizma, retorike, posebno sa strane političara ali, ne samo od njih. Mnogo pojedinaca piše svoje komentare, previše je govora mržnje, užasnih riječi i retorike. Moramo obnoviti, zaštiti, i braniti ljudska prava i principe, uključujući naravno slobodu govora. Mnogo ljudi upravo zlouporabljava slobodu govora u BiH, ali i u drugim zemljama'', kaže Moore.

''Naša misija jesu predavanja i stalne lekcije o ljudskim pravima, da ih moramo braniti u bilo kojem slučaju. Ovih dana vidjeli smo prijetnje smrću novinaru, kao i fizički napad u Kiseljaku na ženu i maloljetno dijete. Ljudska prava su stalno napadana. Što se tiče napretka u BiH, generalna ocjena je da od općih izbora 2014. godine na ovamo ima napretka. Vidjeli smo i pozitivne reakcije nakon inicijative Europske unije, odnosno Berlina i Londona, za reformama. Promatrajući čitavu regiju, također postoji napredak'', rekao je Moore.

''Ostalo je malo više od godine dana do novih općih izbora, prilike za veliki napredak su male. Nadamo se da će nakon tih izbora biti formirane nove koalicije. Bilo je i posebno tada, u toj prvoj fazi, 2014. - 2015. godine nekoliko koraka. Na kraju, moram dodati, na lokalnoj razini stalno vidim pozitivne primjere i napredak. Nije samo riječ o toleranciji, nego i poštivanje prema susjedima u najmanjim mjesnim zajednicama, u ruralnim krajevima. Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Hrvati i Srbi žive zajedno, imaju iste vrijednosti i istu tešku sudbinu. Oni su moji heroji i inspiracija'', istaknuo je Jonathan Moore.

Kopirati
Drag cursor here to close