Nagrade

Monika Planinić je najbolja volonterka u BiH

Monika Planinić više od deset godina redovno i kontinuirano sudjeluje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti u udruzi ''Susret'' iz Čitluka
Lifestyle / Flash | 05. 12. 2021. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Humanitarna udruga ''Fra Mladen Hrkać'' je tradicionalno objavila imena dobitnika nagrade ''Gordana Jelić'' za najbolje volontere u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

Najbolja volonterka u Republici Hrvatskoj je Željka Vučko, a u Bosni i Hercegovini Monika Planinić.

To je objavljeno u okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera, priopćeno je iz te udruge.

Željka Vučko je više od 30 godina oslonac, utočišta i podrška majkama i obiteljima prijevremeno rođene djece, a njena osobna borba je bila samo dodatna motivacija i razlog za misiju pomaganja Palčićima. Ova laboratorijska tehničarka iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb i majka četvero djece od kojih je troje rođeno prije termina, više od 12 godina je predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi "PALČIĆI". Slobodno vrijeme je posvetila senzibiliziranju i upoznavanju javnosti s problemima i izazovima s kojima se suočavaju maleni hrabri borci Palčići.

Foto: PR / Željka Vučko je najbolja volonterka u Republici Hrvatskoj

Upravo zahvaljujući njenoj ustrajnosti, ta djeca imaju zavidan tretman za vrijeme intenzivnog liječenja. Iza nje su brojne uspješne humanitarne akcije zahvaljujući kojima su sva rodilišta diljem Hrvatske, uključujući i najmanja, dobila adekvatnu i neophodnu opremu za skrb i liječenje nedonoščadi. Akcija u kojoj je ostavila neizbrisiv trag kao voditelj a na koju nitko nije bio imun, bila je takoreći povijesna akcija koja se izrodila nakon razornog potresa u martu 2020. godine – ''Vratimo Palčiće u Petrovu''.U rekordnom roku su prikupljena financijska sredstva dostatna za najsuvremeniju opremu kojom su omogućeni daleko bolji uvjeti rada i funkcioniranja nego prije, a što je u konačnici u zavidno kratkom roku vratilo Palčiće u Petrovu.

Monika Planinić više od deset godina redovno i kontinuirano sudjeluje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti u udruzi ''Susret'' iz Čitluka u kojoj je svojoj vedrinom, toplinom i marljivošću osvojila srca djece s teškoćama u razvoju kao i članova njihovih obitelji. Sve te godine je istovremeno posvećena i brizi za najranjivije i najmanje u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Ivan Pavao II'' u Čitluku koja za njih redovno organizira odlaske u radionicu i druženja s drugom djecom s ciljem sprečavanja socijalne isključenosti.

Odluku o proglašenju najboljih volonterki je donijelo petočlano Povjerenstvo za dodjelu nagrade.

Članovi Povjerenstva su istaknuli da su imali težak posao jer su sve prijave bile iznimno kvalitetne, a svaki predloženi kandidat dokaz da su volja i želja za činjenjem dobrih djela snažnija od bilo kakvog ograničenja s kojima se suočavamo nepune dvije godine.

''Ovogodišnje dobitnice svojim svakodnevnim djelovanjem i stilom života dokazuju da put koji su odabrale nije lagan, ali da nisu mogle ostati slijepe i nijeme na probleme s kojima se suočavaju najranjiviji članovi našeg društva. One su shvatile koliko malo treba da bi nekome život usmjerili nabolje, pa se iskreno nadam da će njihove priče potaknuti i neke od vas da dio svog slobodnog vremena odvojite kako bi osobama u potrebi pružili ruku i podarili osmijeh'' - izjavio je Ivan Soldo, predsjednik humanitarne udruge „Fra Mladen Hrkać“.

Javnost će biti pravovremeno obaviještena o datumu i mjestu održavanja dodjele nagrade ''Gordana Jelić'' dobitnicama ovog vrijednog volonterskog priznanja za 2021. godinu, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Za izgled statue nagrade ''Gordana Jelić'' zaslužna je akademska grafičarka i profesorica likovne kulture Iva Zeljko Pešorda.

Kopirati
Drag cursor here to close