Dan sjećanja

Molitva, svijeće i poštovanje iz Mostara za Vukovar

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. studenog 1991. pod kontrolu okupacijskih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje JNA.
Vijesti / Flash | 18. 11. 2018. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Mostara zapalili su svijeće u Vukovarskoj ulici, kako bi odali počast svim žrtvama pada grada Vukovara.

U zajedničkoj molitvi kod križa u Vukovarskoj sudjelovali su vjernici iz više mostarskih župa. Oni su se nakon misa služenih za poginule branitelje hrvatskog naroda, a posebno Vukovara, u mostarskim crkvama tihim mimohodom uputili u Vukovarsku ulicu.

Nakon toga, u organizaciji Tropletove mladeži, na brdu Hum iznad Mostara zapaljeno je 27 baklji u znak sjećanja na 27 godina od žrtve Vukovara. 

Na ovaj način prisutni su pokazali svoje poštovanje, ljubav i zahvalnost poginulim braniteljima čijom  žrtvom su mnogi sačuvali dom i domovinu.
Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. studenog  1991. pod kontrolu okupacijskih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje JNA. Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. kolovoza do 18. studenog 1991. godine.

Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija obrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 osoba. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba.
 
Video: Mostar za Vukovar
 
Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je. Vukovar je sedam godina nakon pada mirno reintegriran. U gradu u kojem je prije rata živjelo više od 44.000 stanovnika, sada ih je nešto više od 27.000.
 
Kopirati
Drag cursor here to close