Gašenje BHRT-a

Mogući scenarij: BiH bi mogla postati jedina zemlja u Europi bez javnog emitera

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 20:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna direktorica Europske radiodifuzne unije (EBU) Ingrid Deltenre uputila je pismo predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu u kojem se, između ostalog, osvrnula na činjenicu da su upravne strukture BHRT-a bile prinuđene donijeti odluku o privremenoj obustavi emitiranja programa i produkcije 30. lipnja.

''Ukoliko BHRT zaista obustavi emitiranje, to bi bio, osim u slučaju Grčke, samo drugi put da jedan javni medijski servis u Europi bude prisiljen da prekine emitiranje i BiH bi bila jedina u Europi bez javnog emitera'', navodi Deltenre u pismu koje je Ured generalne direktorice EBU-a proslijedio BHRT-u.

Ovakav razvoj događaja, kako dodaje, loš je za demokraciju, društvo, ekonomiju i za kulturu značajnog broja zemalja zato što postoji jaka uzročno-posljedična veza između slobode medija i kvaliteta demokratskih institucija, te ekonomskog uspjeha zemlje.

Amsterdamski sporazum, kako stoji u pismu, jasno naglašava da je sustav javnog emitiranja izravno povezan s demokratskim, socijalnim i kulturalnim potrebama svakog društva, kao i neophodnost očuvanja medijskog pluralizma.

Dodaje se da je europskim standardima javnog emitiranja, prihvaćenim od Odbora ministara Vijeća Europe, predviđeno da svaka zemlja članica osigura odgovarajuće i sigurno financiranje javnog medijskog servisa.

Kopirati
Drag cursor here to close