Slovo zakona

Mogu li i kako 'zameteni iz Jablanice' dobiti odštetu?

''Ovo je čisti kriminal, neodgovornost i pranje novca građana. Ista situacija se dogodila prije par tjedana. U svoje osobno ime i preko za sada 50 vozača podnijeti ćemo kaznenu prijavu protiv vas''
Vijesti / Flash | 24. 01. 2019. u 13:38 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neodržavanje puta Konjic - Jablanica je danas mnoge ljude koštalo posla, novca, vremena i čak života. Pod hitno vam treba zabraniti obavljanje te djelatnosti te naplatiti svu uzrokovanu štetu'', komentar je mostarskog poduzetnika koji se zatekao u koloni  na magistralnoj cesti M-17, u mjestu Donja Jablanica.

Kako navodi ovaj poduzetnik, od 14 sati i 30 minuta  je s ostalim vozačima nepomično stajao do 23 sata i 30 minuta na lokalitetu kod tunela Bagrem.

'Igranje s našim životima od naših novaca'

''Nakon osam sati, smo sreli jedan raspali kiper s ralicom, koji je imao praznu kipu umjesto soli, samo je prošao i nije ništa očistio. Ovo je čisti kriminal, neodgovornost i pranje novca građana. Ista situacija se dogodila prije par tjedana. U svoje osobno ime i preko za sada 50 vozača podnijeti ćemo kaznenu prijavu protiv vas. Čista je laž da je išta urađeno jer sam u 8 i 30 sati također prošao i vidio nagomilane kamione. Nije lijepo igrati se našim životima i to od naših novaca'', poručio je poduzetnik na svom Facebook profilu.

Uz njega, kolaps koji se dogodio u utorak 22. siječnja, kada je, koliko god to nevjerojatno zvučalo, kako su to poručili i iz Vlade HNŽ, ''snijeg usred zime iznenadio'' odgovorne službe i institucije u sklopu sustava Federacije BiH, napravio je nemjerljive materijalne štete brojnima koji su se zatekli u koloni.

Odgovor na pitanje mogu li, i na koji način oštećeni potražiti i unovčiti štete koje su učinjene njima osobno ili njihovim poduzećima, u slučaju da su se na mjestu kolapsa zatekli u svojstvu radnika, potražili smo kod mostarske odvjetnice Nade Dalipagić.

Uzročno posljedična veza

''Prije svega je potrebno utvrditi je li bilo propusta kod zimskog održavanja putova i službi zaduženih za isto, tek tada, znači ako je bilo propusta na njihovoj strani, onda treba utvrditi je li određenom pojedincu nastala šteta i je li ona u uzročno posljedičnoj vezi sa činjenicom zastoja'', govori Dalipagić za Bljesak.info.

Na upit je li u svom iskustvu imala slučajeve slične ovom, odvjetnica Dalipagić komentira kako je toga uvijek bilo te da su ''štete koje nastaju na cesti svakodnevne , samo treba utvrditi da je razlog tomu nešto što je bio na cesti, a nije trebalo biti''.

Odgovor na ovo pitanje potvrdili su nam i drugi odvjetnici te je istaknuto kako je ključno dokazati da je nastala šteta zbog zastoja koji je onemogućio ljudima da dođu do svojih odredišta. Primjerice ako je nekome propao avionski let za koji je platio kartu, potpisivanje poslovnih ugovora, te tomu slično.

Istraga oko kolapsa

Istragu oko utvrđivanja  razloga prometnog kolapsa na magistralnoj cesti M-17, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pokrenula je dan nakon ovog kolapsa te su federalni inspektori  podsjetili na činjenicu kako su još u 2017. godini utvrdili da gospodarski subjekt iz Jablanice koji se bavi održavanjem cesta nije ispunjavao šest uvjeta za dobivanje licence za taj posao.

''Inspektori su nadzor vršili u smislu provjere uvjeta za posjedovanje Licence A+ od gospodarskog subjekta koji ima javno ovlaštenje za održavanje cesta i autoputova, po Pravilniku o licenciranju izvođača radova redovnog održavanja cesta. Ovaj gospodarski subjekt, između ostaloga, nije posjedovao adekvatne ljudske i mehaničke resurse za obavljanje poslova održavanja putova, o čemu je 23. listopada 2017. godine informirano i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija'', priopćeno je ranije iz ove Inspekcije.

U ovaj slučaj se uključilo i Županijsko tužiteljstvo HNŽ koje je formiralo kazneni predmet povodom nastale situacije sa (ne)održavanjem magistralne ceste M-17 Mostar-Sarajevo i obustave prometa na području općine Jablanica.

 ''U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne kaznene odgovornosti određenih osoba zatraženo je od nadležnih institucija,kao i MUP-a HNŽ, dostavljenje službenih izvješća o navedenom događaju'', navode iz Tužiteljstva i dodaju kako će o rezultatima poduzetih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Prema informacijama iz JP Cesta Federacije tvrtka Putevi d.d. Mostar koju je kupilo jablaničko poduzeće Babić d.o.o. zadužena je za održavanje ovog dijela magistralne ceste M-17. Ugovor je zaključen 2014. godine a produžen je odlukom Vlade FBiH, iako je istekao u kolovozu prošle godine. Iz ove tvrtke do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti informacije.  

Kopirati
Drag cursor here to close