Sigurnosni izazovi

Mogherini: Samo ujedinjeni u borbi protiv terorizma

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 15:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini izjavila je danas kako međunarodna zajednica mora biti ujedinjena u borbi protiv terorizma, koji predstavlja izravnu prijetnju za sve zemlje, bez obzira na etničku pripadnost, te da samo suradnja može izgraditi i čuvati globalnu sigurnost i mir.

Mogherini je na plenarnoj sjednici Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) istaknula da u borbi protiv terorizma i migrantske krize sve zemlje moraju biti ujedinjene, ističući da su teroristički akti koji su pogodili građane Pariza, Bejruta, Sankt Peteburga, dokaz da terorizam može pogoditi sve zemlje i narode, javio je Tanjug.

"Zato i narodi moraju da budu udruženi", istaknula je Mogherini.

Mogherini je rekla da su se sigurnosni izazovi promijenili i da i odgovori moraju biti drugačiji, ali da se moramo držati principa suradnje unutar Europske unije i kontinenta.

"Kako prijetnje postaju globalne, tako i postaje važna suradnja na globalnoj razini", rekla je Mogherini.

Ona je navela da je za borbu protiv Islamske države potrebno okončati rat u Siriji, za što je, kako je kazala, potrebno regionalno i međunarodno povjerenje, te naglasila da je sastanak u Beču bio pravi put naprijed.

Prema njezinim riječima, konflikti u Siriji, Libiji i u drugim mjestima su, uz siromaštvo i nedovoljnu ekonomsku razvijenost, doveli do problema ne samo u regiji već i u Europskoj uniji, koji nisu viđeni generacijama.

"Europska unija mora naći mehanizme za rješavanje tih problema, između ostalog i migrantsku krizu, jer nijedna zemlja to ne može sama", rekla je Mogherini.

Ona je navela da se izbjeglicama i migrantima mora pomoći i da se o njima mora voditi računa, ali da je, također, neophodno riješiti izvorne probleme koji su doveli do krize.

Mogherini je dodala i da Europa mora baviti sprječavanjem kriminalnih organizacija koje iskorištavaju izbjeglice.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Mogherini je rekla da se u toj zemlji poštuje prekid vatre, ali da nisu povučene strane snage te da određene oblasti koje bi trebale biti pod kontrolom legitimnih ukrajinskih vlasti, to nisu.

"To dovodi civile u tešku situaciju, moramo naći rješenje koje će podržavati pravo Ukrajine na teritorijalni integritet i suverenitet", rekla je Mogherini.

Ona je dodala i da je EU zabrinuta jer ima malo napretka u rješavanju konflikata u Gruziji i Nadgorno Karabahu, te da se sve strane moraju uključiti u pronalaženje rješenja.

Mogherini je pohvalila Srbiju za predsjedavanje OESS-om, koja je, kako je rekla, funkcionira kao lider te organizacije na izniman način.

Pozvala je sve države sudionice Ministarskog vijeća da budu konstruktivne u rješavanju konflikata i borbi protiv terorizma i da surađuju.

"Suradnja je ta koja će izgraditi i čuvati našu globalnu sigurnost i mir, i samo jedinstveni ćemo učiniti svijet mirnim. Podjele su agenti kosa, a suradnja je najefikasniji odgovor", rekla je Mogherini.

Kopirati
Drag cursor here to close