Sjećanje na žrtve nasilja zbog vjeroispovijesti

Mogherini: Napad na jednu manjinu je napad na sve nas

Istaknula je kako progoni kao odgovor na religijska uvjerenja ili pripadnost religiji, odnosno nepripadnost, predstavlja kršenje međunarodnog prava i zahtijeva zajedničke napore u borbi protiv takvog progona.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2019. u 16:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na prvi Međunarodni dan sjećanja na žrtve nasilja zbog vjeroispovijesti ili uvjerenja odajemo počast svim onima širom svijeta koji su izgubili živote ili pretrpjeli nasilje zbog svoje vjeroispovijesti ili uvjerenja'', izjava je visoke predstavnice Federice Mogherini, uime Europske unije, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zbog vjeroispovijesti ili uvjerenja. 

Istaknula je kako progoni kao odgovor na religijska uvjerenja ili pripadnost religiji, odnosno nepripadnost, predstavlja kršenje međunarodnog prava i zahtijeva zajedničke napore u borbi protiv takvog progona. 

''Prošle godine su se dogodili mnogi tragični ekstremistički napadi. Vjernici svih vjera, ali i nevjernici, nastavljaju trpiti nasilje i progone u mnogim dijelovima svijeta. Prijeti im poticanje na mržnju i nasilje i zločini iz mržnje od državnih ili nedržavnih aktera ili oboje'', upozorila je Mogherini.   

Podsjetila je da su sloboda mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti zajamčene članom 10. Povelje o osnovnim pravima Europske unije. 

''Zaštita ovih prava je dužnost Europske unije i njenih članica. Zakonodavstvo Europske unije obvezuje države članice da sankcioniraju namjerno javno poticanje na nasilje ili mržnju usmjerenu na skupinu ili pripadnike skupine koje određuje, između ostalog, pripadnost jednoj religiji ili uvjerenje. 

''Europska unija je uvijek bila među prvima u promoviranju i zaštiti slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja'', navela ona.  

Također, podsjetila je da su smjernice o promoviranju i zaštiti slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja odobrene 2013. godine te da naglašavaju da državne institucije imaju obvezu garantirati slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja te zaštite pojedince od nasilja zasnovanog na stvarnoj ili pretpostavljenoj vjeroispovijesti ili uvjerenju žrtava, odnosno zasnovanog na vjeroispovijesti ili dogmatskim uvjerenjima počinitelja. 

''Nasilje učinjeno pod izgovorom religijskih propisa ili prakse, kao što je nasilje nad ženama i djevojčicama uključujući „ubojstvo iz časti“, sakaćenje ženskih genitalija, brakovi među djecom i prisilni brakovi, kao i nasilje zasnovano na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu su neprihvatljivi. 

Većina u jednoj zemlji je manjina u drugoj. Marginalizacija i žrtvovanje osoba koje pripadaju vjerskim manjinama mogu biti rani znaci progona većeg obima, kao i šireg problema cijelog društva. Potrebne su preventivne mjere kako bi se suprotstavili mržnji zasnovanoj na vjerskoj pripadnosti, poticanja na i vjersko nasilje. Europska unija je podržavala i pojačat će podršku mjerama koje promoviraju slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja'', istaknula je Mogherini.  

Počinitelji, rekla je ona, moraju odgovarati, nasilje se mora spriječiti, a žrtve rehabilitirati. 

''Moguć je vidljiv napredak kroz multilaterizam i zajedničko djelovanje. Zbog toga Europska unija svake godine podnosi Rezoluciju o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja pred Vijećem za ljudska prava i Generalnom skupštinom UN-a. Ako društvo dozvoli progon jedne manjine, otvaraju se vrata za progon svih zajednica. Napad na jednu manjinu je napad na sve nas. Stoga ostajemo posvećeni zajedničkom djelovanju'', poručila je Mogherini u izjavi povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zbog vjeroispovijesti ili uvjerenja, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close