Federica Mogherini

Mogherini: EU je nezaobilazna supersila za svjetski mir

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 18:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija postaje "supersila" nezaobilazna za svjetski mir, izjavila je u četvrtak vanjskopolitička šefica bloka, dok Europa razmatra implikacije 'uznemirujuće' izborne pobjede Donalda Trumpa u SAD-u.

''U mjesecima i godinama koje su pred nama, zapravo mogu reći u satima u kojima živimo, postoje i bit će sve više zahtjeva iz Europe od naših susjeda i od naših partnera širom svijeta'', izjavila je Federica Mogherini.

''Postoje i bit će rastućih zahtjeva za principijelnim davateljom sigurnosti, za supersilom koja vjeruje u multilateralizam i suradnju'', izjavila je Mogherini u obraćanju Europskoj agenciji za obranu.

Trumpova zapanjujuća pobjeda šokirala je Europu uplašenu da će njegov predizborni moto "Amerika prije svega" ugroziti veze Washingtona i s NATO-om i s Europskom unijom koje su dominirale zapadnim političkim poretkom od Drugog svjetskog rata.

EU je već započela s planovima na stvaranju europske vojske u jeku još jednog geopolitičkog šoka - odlaska ključnog vojnog saveznika Britanije iz bloka nakon glasanja o Brexitu.

Neke članice EU kao što su Njemačka i Francuska smatraju Brexit prilikom da inzistiraju na vojnoj suradnji koju je London dugo blokirao, a analitičari tvrde da bi se moglo dogoditi isto kada bi Trump okrenuo leđa Europi.

''To je do nas. U promjeni političkog pejsaža Europa će postajati sve nezaobilaznija sila'', kazala je Mogherini.

''Ovo je vrijeme za koje vjerujem da ćemo preuzeti našu odgovornost i odgovoriti na taj poziv (za sigurnošću), i mi to možemo učiniti samo kao istinska unija'', kazala je šefica europske diplomatije, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close