Proračun niži od očekivanog

Modernizaciju i opremanje OSBiH ograničava proračun

Restriktivan proračun limitira proces modernizacije i opremanja OSBiH
Vijesti / Flash | 05. 01. 2019. u 10:15 Fena / Muamer Selimbegović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sektor obrane Bosne i Hercegovine, već duži niz godina, suočava se s restriktivnim proračunom koji je znatno niži od očekivanog nivoa izdvajanja od dva posto (BDP-a), što se reflektira na financiranje potreba Ministarstva obrane BiH (MOBiH) i Oružanih snaga BiH (OSBiH), a posebno na projekte modernizacije i opremanja OS u skladu s utvrđenom formacijom.


Komentirajući Fenin upit u vezi s planovima za modernizaciju OSBiH, a u kontekstu limitiranosti obrambenog proračuna i aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), iz MOBiH-a podsjećaju kako je Predsjedništvo BiH, na sjednici od 24. studenog 2016. godine usvojilo „Pregled obrane“ i „Plan razvoja i modernizacije OSBiH 2017.-2027“, kao i prateću Odluku o veličini, strukturi i lokacijama OSBiH.

Istovremeno, ističu kako su, usvajanjem dokumenata - Pregleda obrane i Plana razvoja i modernizacije OSBiH, stvoreni preduvjeti u oblasti obrane za prijem Bosne i Hercegovine u MAP.

Iz MOBiH-a, nadalje, pojašnjavaju kako je implementacija dva spomenuta dokumenta planirana u dvije faze, te da je prva okončana kroz izradu i usvajanje dokumenata koji uređuju novu strukturu OSBiH i planove modernizacije po rodovima i službama.

Navode i da je u oblasti modernizacije od 16 planiranih projekata sačinjeno 15, a da je jedan u fazi izrade, te da nakon izrade slijedi njihovo odobravanje i operativna realizacija.

Inače, realizacija planova modernizacije trebala bi biti financirana iz proračuna MOBiH i proračuna institucija BiH, te donatorskih sredstava partnerskih zemalja.

''Već duži niz godina suočeni smo s restriktivnim nivoom proračuna koji je znatno niži od očekivanog nivoa izdvajanja od dva posto (BDP-a), što se odražava na financiranje ukupnih potreba MO i OSBiH, a posebno na projekte opremanja u skladu s propisanom materijalnom formacijom i modernizacije, s obzirom na to da su kapitalna izdvajanja po Zakonu o financiranju, nižeg prioriteta u odnosu na financiranje operativnih troškova'', preciziraju iz MOBiH.

I pored toga, kako dalje navode, promjenom prioritetizacije, odnosno restrukturiranjem proračuna, osigurava se dio sredstava za kapitalna ulaganja.

Na upit o konkretnim projektima, iz MOBiH-a podsjećaju da je, iako restriktivni proračun otežava izradu višegodišnjih kapitalnih projekata, a što je ključno za proces modernizacije, Vijeće ministara BiH u 2015. godini odobrilo četiri višegodišnja projekta.

Radi se o projektima - Osiguranje i unapređenje operativnosti helikoptera OSBiH, Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila OSBiH, Nabavka opreme za izvršenje zadaća pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i projektu - Školovanje časnika vojno-evidencijske specijalnosti - avijacija.

S obzirom na ograničenost proračunskih sredstava na državnom nivou, dosad nisu osigurana potrebna sredstva za realizaciju spomenutih projekata, ali su pokrenute brojne aktivnosti na planu njihove implementacije.

Uslijed spomenutih ograničenja dinamika realizacije odobrenih projekata je prolongirana, uz kontinuirano provođenje aktivnosti na djelomičnom osiguranju sredstava za višegodišnje projekte, i to najvećim dijelom putem ušteda, ili nerealiziranim nabavkama u okviru odobrenog Proračuna MOBiH.

Stoga, kako iz MOBiH navode, bitno je istaći „veliku podršku partnerskih zemalja kroz doniranje sredstava i opreme, a sve u cilju kvalitetnijeg opremanja i postizanja većeg stupnja operativnosti i interoperabilnosti OSBiH za vršenje zakonom propisanih misija, uključujući i učešće u međunarodnim operacijama i događajima, gdje OSBiH ostvaruju dobre rezultate“.

''U skladu sa aktualnim okolnostima i financijskim mogućnostima, trenutno je operativan višegodišnji projekt zanavljanja i modernizacije (specijaliziranih) motornih vozila OSBiH za koji je osigurano 7.067.000 KM, te projekt nabavke helikoptera u suradnji s Vladom Sjedinjenih Američkih Država za koji je trenutno osigurano 7.500.000 KM (iz proračuna 2017. i 2018.). Također, u proračunskom zahtjevu za 2019. godinu planirano je dodatnih 2.000.000 KM za ovaj projekt, uz naznaku da je partnerska strana osigurala u prošloj godini 5.000.000 američkih dolara i iskazala namjeru za osiguranje dodatnih donatorskih sredstava za nabavku helikoptera u cilju opremanja i modernizacije OSBiH u okviru integracijskih procesa'', pojašnjavaju iz MOBiH.

Navode i da je, uz spomenute, još operativan i projekt remonta postojećih helikoptera OSBiH u iznosu od 7.480.000 KM, iako je u proceduri rješavanje po žalbenom postupku, uz napomenu da bi njegova realizacija bila iznimno značajna za osiguranje potrebne operativnosti postojećih letjelica.

''I pored nedostatka ulaganja u opremanje i modernizaciju, OSBiH su pokazale da predstavljaju jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji činitelj za pružanje pomoći civilnim organima u slučajevima prirodnih katastrofa'', navode iz MOBiH, uz zaključak kako je neophodno osigurati podršku nadležnih institucija za povećanje financijskih izdvajanja za obranu, imajući u vidu materijalno stanje sredstava, opreme i infrastrukture, te preuzete obaveze u sklopu zakonom definiranih misija OSBiH.

Usto, iz MOBiH-a poručuju kako će ovo ministarstvo i OSBiH i u narednom periodu nastaviti poduzimati aktivnosti na iznalaženju potrebnih financijskih sredstava za realizaciju višegodišnjih projekata, orijentiranih k modernizaciji, opremanju i jačanju ukupnih kapaciteta OS.

Kopirati
Drag cursor here to close