MMKS

Mladiću dva dana za izjašnjenje pristaje li na statusnu konferenciju videolinkom

Kako se navodi u odluci, na Mladićev zahtjev, statusna konferencija će se pauzirati u bilo kojem trenutku kako bi mogao da se posavjetuje sa odvjetnikom.
Vijesti / Flash | 20. 05. 2020. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) dao je rok od dva dana Obrani bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se izjasni pristaje li da se statusna konferencija održi 29. svibnja putem videolinka zbog mjera zaštite usljed pandemije koronavirusa.

Sutkinja Prisca Matimbe Nyambe dala je Mladićevoj Obrani rok od dva dana da se pismeno izjasne jesu li suglasni da se statusna konferencija održi putem videolinka ili da se odgodi do 'vremena kada može biti prisutan u sudnici sa svojim odvjetnikom nakon što oslabe restrikcije vezane za pandemiju koronavirusa''.

Nyambe je navela da u slučaju da Mladić pristane, bit će mu omogućeno da prije i tijekom same statusne konferencije razgovara sa svojim odvjetnikom putem telefona.

Kako se navodi u odluci, na Mladićev zahtjev, statusna konferencija će se pauzirati u bilo kojem trenutku kako bi mogao da se posavjetuje sa odvjetnikom.

''Nalažem Uredu registrara da organizira zaštićenu komunikaciju prije i tijekom statusne konferencije u skladu sa ovom odlukom, što uključuje da nijedna druga osoba ne bude prisutna tijekom Mladićevih razgovora sa svojim odvjetnikom, kao i da se ti razgovori ne mogu čuti od strane drugih osoba – koje se možda nalaze u sobi za posjete pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda – kao i da sva sredstva za komuniciranje i vođenje statusna konferencije budu potpuno funkcionalna'', navodi se u odluci sutkinje Nyambe.

Mehanizam je 11. svibnja priopćio da je zakazao statusnu konferenciju u predmetu Ratko Mladić za 29. svibanj ove godine, koja će se održati putem videolinka. Prema priopćenju, Mladić je pristao na ovo, i odlučeno je da će imati pristup komunikaciji sa svojim braniteljem prije i tijekom statusne konferencije.

U odluci sutkinje Nyambe se navodi da je Obrana naknadno izrazila bojazan za mogućnosti njihovog klijenta da razgovara sa odvjetnicima prije i tijekom statusne konferencije, zbog čega je donesena nova odluka u kojoj se traži konačno izjašnjenje Mladićevih branitelja.

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužiteljstvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Nedavno je MMKS objavio novi termin iznošenja žalbi na presudu Mladiću za 16. i 17. lipanj ove godine. Prvobitno je iznošenje žalbi na prvostupanjsku presudu Mladiću bilo zakazano za 17. i 18. ožujka, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

Mladić je operiran 28. ožujka ove godine, a liječnici su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close