Konačna presuda

Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora

Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
Vijesti / Flash | 08. 06. 2021. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zapovjednik Glavnog stožera vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) gdje mu je izrečena drugostupanjska presuda.

Ovaj ratni zločinac, koji je bio glavnokomandujući vojske Republike Srpske danas je u konačnoj presudi, poslije koje nema žalbe, proglašen krivim po 10 od ukupno 11 točaka optužnice.

Žalbeno vijeće činili su sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, sutkinja Aminatta Lois Runeni N'gums iz Zimbabvea, sudac Seymour Panton s Jamajke, sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i sudac Mustapha El Baaj iz Maroka.

Ratko Mladić je kriv po točki 2

Kriv je zbog genocida u Srebrenici. Ratko Mladić je zajedno s drugima formulirao zajednički cilj da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminiraju ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca. U danima koji su uslijedili pogubljeno je više od 8.000 muškaraca i dječaka na različitim lokacijama, dok su žene, djeca i dio starijih muškaraca protjerani.

Kriv je po točki 3 za progone

Općine za koje se Ratko Mladić tereti za progon su Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i progon iz Srebrenice.

Foto: Reuters / Ratko Mladić

Cilj progona je trajno uklanjanje muslimana i Hrvata u razdoblju od 12. svibnja do 30. studenog 1995. godine, tvrde tužtelji navodeći da su gradovi i sela napadani s namjerom preuzimanja vlasti.

Kriv je po točkama 4, 5 i 6 i to ubog istrebljenja i ubojstava

Kriv je za zločine istrebljivanja i ubojstva koji su bili dio cilja sva tri udružena zločinačka poduhvata za koja je optužen Ratko Mladić - "uklanjanje nesrpskog stanovništva iz područja na koja su Srbi polagali pravo, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja; eliminacija bosanskih muslimana iz Srebrenice, kao i prisilno odvođenje žena, djece i dijela starijih muškaraca".

Kriv je za točke 7 i 8 koje podrazumijevaju deportacije i nehumana djela

Ova točka optužnice uključuje uhićenje bez naloga, mučenje, ubijanje, silovanje, razaranje kuća, spomenika kulture i sakralnih objekata. Natjerali su muslimane i Hrvate na bijeg iz svojih domova i mjesta. Drugi su fizički protjerani, navode tužitelji. Do kraja 1992. godine većina nesrpskog stanovištva prisilno je raseljena, deportacije i nehumana djela nastavljeni su sve do kraja rata 1995. godine.

Kriv je i za točke 9 i 10 zbog teroriziranja i protupravnog napada na Sarajevo

Od travnja 1992. godine pa do kraja rata Sarajevo je granatirano i snajperirano. Tisuće civila svih uzrasta je ubijeno ovakvom kampanjom. Ratko Mladić je bio učesnik ovog udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Kriv je i po točki 11 zbog uzimanja vojnika UN-a za taoce

Nakon što su 25. i 26. svibnja 1995. godine NATO snage izvršile zračne napade na vojne ciljeve VRS-a, sprske snage su zarobile više od dvije stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a na različitim lokacijama, a neki od njih su maltretirani. U lipnju 1995. godine pripadnici mirovnih snaga i vojnih posmatrača su razmijenjeni u nekoliko navrata.

Foto: EPA / Ratko Mladić u sudnici

Mladić je oslobođen samo po točki 1, kao i u prvostupanjskoj presudi koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Ratko Mladić ima 78 godina, a u sljedećim mjesecima bit će poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života.

Podsjetimo, prvostupanjskom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Tada je oslobođen po prvoj točki optužnice za genocid u šest općina.

Tužiteljstvo je tijekom iznošenja žalbi u kolovozu 2020. godine zatražilo da ga Žalbeno vijeće osudi i za genocid u pet općina - Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici, a Mladićeva Obrana je u žalbama tražila oslobađajuću presudu.

Izricanje konačne presude ranije je zbog pandemije odlagano.

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe obrane koje se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje.

Sutkinja Nyambe imala je izuzeto mišljenje.

"Žalbeno vijeće konstatira, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao da Raspravno vijeće nije pogriješilo kada se oslonilo na utvrđene činjenice“, rekla je sutkinja i potvrdila da je Žalbeno vijeće potvrdilo učešće Mladića u sveukupnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Govoreći o sveobuhvatnom UZP-u koji je za cilj imao trajno uklanjnje Bošnjaka i Hrvata sa područja BiH na koje su Srbi imali pravo, Nyambe je istakla da je Mladić je od 12.5’92. znatno doprinio sveouhvatnom UZP-u.

Sutkinja Nyambe ima izdvojeno mišljenje i kada je u pitanju UZP počinjen u vezi sa Sarajevom. Žalbeno vijeće je odbilo žalbe Mladića u vezi sa UZP-om u Sarajevu, te je ovim potvrđen UZP u Sarajevu, javlja Detektor.ba.

Što se tiče UZP-a za Srebrenicu, Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao grešku Pretresnog vijeća i da civili nisu imali ništa drugo nego da odu i da je iseljenje bilo prinudno.

Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke koje je Pretresno vijeće zaključilo, uključujući da je ponašanje VRS uzrokovalo humanitarnu krizu.

Žalbeno vijeće je konstatiralo da Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u zaključivanju UZP-a u Srebrenici, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Shodno tome, Žalbeno vijeće, odbija ovaj podosnov, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close