Stop!

Mladi i nasilje u Mostaru: Radna grupa predstavila oko 60 alternativnih mjera

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 09:30 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Sigurnosna situacija u Gradu Mostaru s posebnim osvrtom na malodobničku delinkvenciju' tema je sastanka na kome je ranije imenovana Radna grupa dodatno analizirala situaciju u području nasilja i malodobničkog prijestupništva te predstavila oko 60 alternativnih mjera koje se trebaju prihvatiti u sljedećem razdoblju.

''Radili smo na identificiranju žarišta problema te napravili jednu obimnu analizu po pitanju tog što se može uraditi u sljedećem razdoblju. Predložili smo alternativne mjere i ono što je važno, a što smo uvidjeli jeste da postoji dosta toga na terenu a tiče se prevencije nasilja maloljetničke delikvencije'', rekla je Seada Kuštrić, direktorica IV osnovne škole u Mostaru, i članica ove Radne grupe.

Kuštrić je istaknula kako su temeljnom analizom uvidjeli da u Mostaru postoji protokol o postupanju, međuinstitucionalni protokol, Zakon o zaštiti i provođenju kaznenih postupaka protiv maloljetnika, te su ustanovili kako je prioritet ove Radne grupe upravo povezati sve relevantne institucije.

''Pod relevantne institucije mislim na osnovne i srednje škole, centre za socijalni rad, zdravstvene institucije, centre za mentalno zdravlje, policiju i na taj način smo i formirali ovu Radnu grupu. Donijeli smo prijedlog od 60 alternativnih mjera koje trebamo usvojiti u sljedećem razdoblju'', istaknula je Kuštrić.

Inicijativa za ovaj sastanak potekla je od Ljube Bešlića, gradonačelnika Mostara, nakon nemilog događaja, kad se u prosincu 2015., dogodilo ubojstvo mladog Đanija Balića.

''Ono što se nažalost dogodilo je izazvalo kod nas određenu reakciju da se stvari razriješe. Na ovom polju smo radili dosta dobro i dugo te smo pripremili određene aktivnosti za sve razine vlasti. Problem je vrlo složen i on obuhvaća cijelo društvo te mislim da svako sa svoje strane mora uraditi značajnije promjene'', rekao je gradonačelnik Mostara i dodao kako je važno da je ova Radna grupa animirala škole, zavode, ministarstva, medije ali i sam Grad.

''O ovome treba razgovarati i treba se pričati u gradu te će to sigurno dati puno rezultata. Ako svi radimo na preventivnoj aktivnosti, onda ćemo na vrijeme uočiti određene devijantne pojave te ćemo moći na vrijeme poduzeti određene mjere jer ako nas stvari zadese, onda se bavimo samo posljedicama'', poručio je Bešlić.

Sastavni dio Radne grupe čini i policija koja se aktivno uključila te, kako su istaknuli na sastanku održanom u Gradskoj vijećnici, ovaj prijedlog Mostaru donosi jednu sigurniju poruku kojoj će u buduće pristupati ozbiljnije.

''U ovom protokolu je sadržano dosta preventivnih mjera, koje je policija i dosad provodila, no sad će se još ozbiljnije tomu pristupiti, kako bi se izbjegli slični slučajevi. Možemo očekivati bolju suradnju i Grada i škola, te s ovim možemo samo krenuti prema naprijed'', rekao je Dalibor Drlje, savjetnik ministar za policiju Slađana Bevande.

Da će ovo društvo u skorije vrijeme krenuti naprijed kad je u pitanju nasilje među mladima, te početi s provedbom mjera ove Radne grupe, želja je i Alise Balić, sestre preminulog mladića Đanija Balića, koja je aktivno uključena u rad ove grupe.

''Drago mi je da je ovaj plan uspio i nadam se da ćemo u skorije vrijeme početi s provedbom jer ovo što se događa u današnjem društvu nije dobro. Moramo raditi na čitavom kolektivu, jer zakazalo je sve, od obrazovanja do obitelji. Moramo raditi na tomu da uopće ne dođe do upotrebe zakona, na resocijalizaciji, na poboljšanju aktivnosti za mlade ljude, jer to je jedini način da ih spasimo, kako se ponovno ne bi dogodio slučaj mog brata, 19. prosinca, te kako nikad više niti jedan život ne bi bio izgubljen'', poručila je Alisa Balić.

Kopirati
Drag cursor here to close