Briševo

Mjesto najvećeg ratnog zločina nad Hrvatima u Republici Srpskoj

U Briševu je stradalo više cijelih obitelji. Najmlađi ubijeni stanovnik ovog naselja imao je 14, a najstariji 81 godinu.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2019. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Briševu je 24. i 25 srpnja 1992. godine počinjen najveći ratni zločin nad Hrvatima u Republici Srpskoj. Pripadnici Vojske Republike Srpske s područja Prijedora i Sanskog Mosta ubili su više od 60 mještana ovog sela kod Prijedora.

Iako je prema popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine u Briševu živjelo samo četvero Hrvata, ekipa Federalne TV nije nikoga zatekla.


Na zločin koji se dogodio u Briševu upozoravali su i pojedini aktivisti iz nevladinog sektora. Zbog javno izrečenih stavova o zločinima, dobivali su prijetnje, pa su morali napustiti Banja Luku i Republiku Srpsku.

U Briševu je stradalo više cijelih obitelji. Najmlađi ubijeni stanovnik ovog naselja imao je 14, a najstariji 81 godinu. Prema podacima udruge prognanika, na prostoru Briševa pronađeno je 15 grobnica u kojima su bili posmrtni ostaci ubijenih. Više stanovnika ovog naselja bilo je zatočeno u logorima, a preostali su protjerani.

Nekadašnji stanovnici Briševa okupe se da bi obilježili ubojstva svojih sunarodnika. Preživjeli mještani zamjeraju što se do sada na ovim okupljanjima nisu pojavljivali predstavnici Hrvata u organima vlasti entiteta RS, kao ni oni s razine države BiH.

Inače, nakon presude Radovanu Karadžiću, nitko se od predstavnika hrvatskog naroda u vlasti RS-a nije oglasio, kao ni oni koji sebe nazivaju legitimnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH, piše FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close