Traži se lokacija

Mještani Ljubače poručili: Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante

''Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante. Rat sam provela ovdje i nisam išla sa svoje djedovine. Njih mogu naseliti u vojarnu samo ako nas žive isele odavde'', poručila je jedna od stanovnica.
Vijesti / Flash | 15. 11. 2019. u 18:57 Bljesak.info
Nove lokacije za migrante ?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najava državnih institucija BiH da će u nekadašnjoj vojarni u naselju Ljubače između Živinica i Tuzle privremeno smjestiti migrante koji svakodnevno pristižu u Tuzlu iz pravca Zvornika i Bratunca podigla je buru nezadovoljstva među domicilnim stanovništvom.

''Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante. Rat sam provela ovdje i nisam išla sa svoje djedovine. Njih mogu naseliti u vojarnu samo ako nas žive isele odavde'', poručila je jedna od stanovnica naselja iz neposredne blizine vojarne.

Održan je sastanak vijeća MZ Ljubače, a o ovoj temi razgovara se na sjednici Gradskog vijeća Živinice. Najavljen je i sastanak predstavnika mjesne zajednice s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

''Nemamo ništa protiv tih ljudi, ali njima nije mjesto ovdje. Neka za njih traže drugu lokaciju. Ako bude potrebno, leći ću na put da bih spriječila njihov prolazak'', govori nezadovoljna stanovnica naselja pored lokacije gdje se namjeravaju privremeno smjestiti migranti.

Problem migrantske krize je u posljednjih 18 mjeseci u Tuzli i Tuzlanskom kantonu prebacivan na adresu državnih institucija. Niko od lokalnih zajednica nije želio na svom prostoru otvoriti privremeni prihvatni centar, piše Avaz.

Kada je stigla najava državnih institucija da će u vojarnama otvoriti prihvatni centar u zimskim danima, došlo je do protivljenja građana. Migranti koji dolaze u Tuzli trenutno borave na asfaltnom platou ispred glavne autobusne stanice u uvjetima ispod svakog ljudskog dostojanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close