Kuti Livač

Mještani na nogama: Odgovorite nam tko je potpisao dozvolu za kamenolom iznad naših kuća

Mještani Kuti Livča traže odgovore od Ministarstva gospodarstva HNŽ-a, a ukoliko im Ministarstvo odgovori na dopis, objavit ćemo i odgovore na njihova pitanja.
Vijesti / Flash | 27. 08. 2021. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvu gospodarstva HNŽ-a, žitelji naselja Kuti Livač, koje se nalazi sjeverno od Mostara, uputili su dopis kojim traže očitovanje o početku radova kamenoloma na brdu iznad njihovih kuća.

Zatražili su od Ministarstva da im dostavi informacije jesu li i kome izdali dozvole za eksploataciju kamena na ovoj lokaciji. Traže i da im se objasni o kakvim se dozvolama radi i tko ih je potpisao.

Kako mještani Kuti Livča ističu u ovome dopisu, zabrinuti su zbog prelaska teških strojeva seoskim putem koji je ionako u lošem stanju, a čiju su izgradnju samodoprinosima financirali sami mještani.

Smatraju kako i most kojega su izgradili preko rijeke Sušice, nosivosti tri tone, nema izdržljivost za kamione i kako će ga uništiti.

Foto: Snimio čitatelj / Netko je več postavio improviziranu tablu za mještane kojom im brani prolazak

''Samo eventualno iskopavanje bi jaki loše utjecalo na životnu sredinu i okoliš, zbog buke kao i prašine koja bi se širila navedenim područjem. Na ovome području se više obitelji bavi pčelarstvo kao i uzgojem voća i povrća koji bi zasigurno bili ugroženi ako se planirani radovi nastave'', ističu mještani u dopisu.

Dodaju kako veliki broj građana sa ovoga područja koristi taj prostor za slobodne aktivnosti, gdje su izgradili i planinarsku kućicu za odmor i druženje.

Napominju kako je ovo i okolno područje već dugo vremena ugroženo postojanjem odlagališta smeća Uborak.

Nadaju se kako će mještani ovoga područja biti omogućeni da u nekoj otvorenoj raspravi ukažu na probleme koji bi mogli izazvati radovi koji se namjeravaju izvoditi na ovome području.

Radi svega navedenog su od Ministarstva gospodarstva HNŽ-a zatražili da provjere i obavijeste građane ima li poduzeće dozvole za vršenje radova, ukoliko ima, o kakvim se dozvolama radi, tko ih je odobrio i na što se one odnose.

Stanovnici naselja Kuti Livač se nadaju kako će im djelatnici Ministarstva pomoći da riješe ovaj veliki problem i kako neće doći u situaciju da fizički brane nastavak radova.

  / Dopis upućen MInistarstvu

Službeni dokumenti

Na službenim stranicama Ministarstva gospodarstva smo naknadno pronašli Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju mineralne sirovine dolomita i krečnjaka na lokalitetu Zukulja iz 2015. godine. Pretpostavljamo kako se radi o lokaciji na koju ukazuju zabrinuti građani.

Više detalja o Lokaciji Zukulja objavljeno je na stranicama Federalnog ministarstva okoliša i turizma gdje je objavljen Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole iz listopada prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close