Sve je isto

Mjere su neustavne, ali ostaju

Federalno ministarstvo zdravstva reklo je kako mjere nisu suspendirane ali da će biti ispoštovane odluke Ustavnog suda…
Vijesti / Flash | 23. 12. 2020. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluke, koje je Ustavni sud proglasio neustavnima, ostaju na snazi i nisu suspendirane, ali i da će biti ispoštovane odluke Ustavnog suda, rečeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva za Dnavni avaz.

Naime, odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da su prekršena prava na "privatni život" i slobodu kretanja, mnogi građani su shvatili kao ukidanje mjere o obaveznom nošenju zaštitnih maski, kao i ograničavanju kretanja na teritoriji Federacije.

Ustavni je sud odbio kao neosnovanu apelaciju da se ukinu ove naredbe Kriznog štaba FBiH. Zaključio je da bi se ukidanje naredbi, a s obzirom na nesumnjiv javni interes za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije, mogle nastati negativne posljedice prije nego što zakonodavna i najviša izvršna vlast poduzme mjere u okviru svojih ovlaštenja i obaveza.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravlja ranije je donio odluke u kojima se naređuje obvezno nošenje zaštitih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru uz poštivanje fizičke distance. Također, donesena je i naredba kojom se ograničava kretanje građana u noćnim satima, od 23 do pet sati.

Ustavni sud je naveo da mjere koje javna vlast poduzima ne odstupaju od mjera koje se poduzimaju i u nizu drugih država i koje preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, te da su one donesene od struke, pa se Ustavni sud ne smatra nadležnim niti pozvanim da te mjere cijeni sa stručnog medicinskog aspekta.

''Mjere kojima se zadire u osnovna ljudska prava i to u ovako masovnom obimu u odnosu na cjelokupno stanovništvo, moraju biti i proporcionalne cilju kojem se teži, što podrazumijeva njihovu primjenu nakon podrobne analize i zaključka, te analize da druge blaže mjere ne bi vodile javnom cilju i moraju biti pod stalnim preispitivanjem kako ne bi trajale duže od neophodnog'', navedeno je u odluci Ustavnog suda.


Kopirati
Drag cursor here to close