Press

Mjere nakon mjera: Škole, vrtići, mature, plaće i kupovna moć...

Nakon mjera zbog pandemije dolazimo u razdoblje u kojem se ljude se poziva na samoodgovornost kad je u pitanju zdravlje, poručeno je s press-konferencije ispred Vlade HNŽ-a.
Vijesti / Flash | 13. 05. 2020. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ, Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ te Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a govore danas o sljedećim koracima po pitanju mjera Kriznog stožera i županijske vlade kojeg smo počeli pratiti nakon što je ponovno dozvoljeno novinarima da izravno postavljaju pitanja.

Mjere za vrtiće

Ministar obrazovanja je rekao kako u HNŽ-u vozački ispiti kreću od sljedećeg tjedna.

Polaganje maturskih ispita izvodit će se tako da će učenici prilikom obrane biti oslobođeni usmenog dijela i ocjena pismenog dijela bit će ključna.

Upisi u srednje škole, vršit će se u lipnju u skladu s pravilima prije pandemije.

Dječji vrtići započet će onda kada ispune sve preduvjete koje će propisati Zavod za javno zdravstvo. Zbog pokretanja ekonomije je ovo mjera zbog koje izlazimo u susret roditeljima.

''Kad vrtići ispune mjere i pripreme, mogu krenuti s radom. To je dezinfekcija, nitko da ne ulazi u vrtić, mjerit će se temperatura, samo da roditelji dolaze po djecu...  Brojčanost ćemo vidjeti na terenu, jer je procjena da će prva dva-tri tjedna biti manje djece'', rekao je Avdić.

Nastava će se se završiti putem online nastave jer bi moglo biti stresno djeci vraćati se u školu.

Fakulteti će odlučiti o pokretanjima u skladu s mjerama. Pokretanje sportskih aktivnosti će pričekati nove odluke.

Nema potpisa za isplate?

''Prijave za upis u Osnovne škole su završene. Upisi u srednje škole će se vršiti u lipnju mjesecu u skladu s epidemiološkim pravilima. Nastavna godina će se završiti putem online nastave, jer je malo vremena ostalo jer bi moglo biti stresno da se djeca vraćaju u škole na 15 dana. U sljedećem razdoblju ćemo razmatrati početak kulturnih događanja'', rekao je Hadžović.

Rekao je i kako grantovi za sport i kulturu nisu dobili potpis premijera za isplatu. 

Ministar Jović je rekao kako će HNŽ imati jedan od boljih korona-zakona.

''Pravo na subvencioniranje će imati oni gospodarski subjekti kojima je zabranjen rad za vrijeme trajanja pandemije. Uz uvjet da nisu otpuštali radnike, i da imaju izmirene obveze doprinosa sa veljačom 2020. To će biti oko 10 tisuća subjekata. Povjerenstvo će obrađivati sve pristigle zahtjeve, da se vidi da li su ispunjeni uvjeti – onda će se donositi odluke. Ali najprije trebamo donijeti zakon'', rekao je Jović i dodao kako je predloženo da se dužnosnicima smanjuju plaće.

Vlada želi osnažiti kupovni moć građana.

Rečeno je kako je pri ulasku u BiH još uvijek na snazi mjera obveznog 14-dnevnog karantena nakon ulaska u zemlju.

 

Mirno ljeto

''U posljednja 24 sata 114 uzoraka je testirano, nema pozitivnih. Dva bolesnika se trenutno nalaze u Covid bolnici. Situacija je povoljna, imamo nadu da će ljeto proći mirnije'', kazao je Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

U HNŽ-u je umro 13 ljudi.


Kopirati
Drag cursor here to close