Sarajevo

Mirni prosvjedi povodom najavljenog lockdowna

Adil Šurković je, u ime Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo (KS), novinarima kazao kako sudionici protesta traže potpuni lockdown u BiH, te da se protive selektivnim mjerama.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2021. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Nezadovoljni zbog najavljenog zatvaranja ugostiteljskih objekata u dane vikenda, danas su se u znak prosvjeda protiv takvih mjera ispred sarajevskog Spomen-obilježja „Vječna vatra“ okupili ugostitelji, hotelijeri, zanatlije, glazbenici i drugi privatni djelatnici.

Adil Šurković je, u ime Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo (KS), novinarima kazao kako sudionici protesta traže potpuni lockdown u BiH, te da se protive selektivnim mjerama.

''Tražimo potpuni lockdown u Bosni i Hercegovini, a ne samo u Kantonu Sarajevo. Mi ugostitelji ne možemo dalje. Naša egzistencija je totalno ugrožena i mi smo u lockdownu već godinu dana'', upozorio je Šurković.

Istovremeno, naveo je kako uvođenje zabrane rada samo u dane vikenda i samo u Kantonu Sarajevo neće spriječiti širenje koronavirusa, te da bi tek potpuni lockdown imao smisla.

Šurković je podsjetio da su njihovi zahtjevi proslijeđeni nadležnima u KS-u, te najavio da će mirni prosvjedi biti nastavljeni, ako ti zahtjevi ne budu ispoštovani.

Nakon okupljanja sudionici prosvjeda uputili su se ka zgradi Kantona Sarajevo, kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo najavljenim mjerama i uopće odgovorom kantonalnih vlasti na epidemiološku situaciju.

Vlada Kantona Sarajevo je na sastanku, kojem su prisustvovali i članovi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva KS, donijela odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata od petka od 20 sati do ponedjeljka u šest sati.

Kako je tada najavljeno, bit će zatvoreni svi poslovni subjekti u KS-u, osim prodavnica hrane, benzinskih pumpi i apoteka.

Kopirati
Drag cursor here to close