Umjesto Drage Lovrića

Mirko Šundov imenovan za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Vijesti / Flash | 01. 03. 2016. u 11:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je sudjelovala u svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Glavnoga zbora Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) koju je bivši načelnik, general zbora Drago Lovrić predao general pukovniku Mirku Šundovu, javlja Agencija Anadolija.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se zahvalila na dugogodišnjem radu i uspjesima bivšeg načelnika Lovrića koji je, rekla je, uspješno proveo procese osuvremenjivanja i opremanja oružanih snaga novim borbenim sustavima te održavanje postojećih.

Istaknula je kako su hrvatske Oružane snage uspješno provele proces integracije u NATO svega tri i pol godine nakon stupanja Hrvatske u članstvo.

Poručila je kako su se OSRH pokazale uspješne u sudjelovanju u brojnim NATO misijama potpore miru, čime su, rekla je, afirmirale Hrvatsku u svijetu. Istaknula je i važnu ulogu vojske u pomoći civilnom sektoru kroz krizne situacije i druge oblike suradnje.

Novi načelnik Glavnog zbora OSRH-a je izjavio kako će nastaviti razvijati Oružane snage te sudjelovati u svim zadaćama NATO-a i sa zemljama Europske unije.

Mirko Šundov je bio dragovoljac Domovinskog rata od 1991. godine, a tijekom dugogodišnje karijere u OSRH-u je obnašao najviše vojne i zapovjedne dužnosti te stekao čin general pukovnika.

Na svečanoj primopredaju u sjedištu Ministarstva obrane RH (MORH) sudjelovao je velik broj vojnih i političkih dužnosnika iz zemlje i inozemstva, predstavnici Katoličke crkve i vjerskih manjina, predsjednik Sabora Željko Reiner, ministar obrane Josip Buljević, bivši ministri obrane i drugi visoki uzvanici.

Kopirati
Drag cursor here to close