Traže njenu ostavku

Ministrica usporedila muslimanke koje nose zar s crncima koji podržavaju ropstvo

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 13:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska ministrica za prava žena suočena je s rastućim kritikama, uključujući pozive na društvenim mrežama na njenu ostavku, nakon što je usporedila muslimanke koje nose zar s "crncima koji podržavaju ropstvo".

Online peticija prikupila je skoro 18.000 potpisa u roku od nekoliko sati i u njoj se traži od premijera Manuela Vallsa da kazni ministrici Laurence Rossignol, dok ju je vodeća grupa francuskih muslimana optužila da pomaže grupi Islamska država.

''Tko je kao da je rekla da je spremna pomoći regrutima Daesha'', izjavio je Abdallah Zekri, predsjednik Nacionalne opservatorije protiv islamofobije, koristeći pežorativni arapski termin za Islamsku državu.

Ministrica je "stigmatizirala" tisuće žena, dodao je on, i "pljunula je u lice (sekularnim) zakonima Republike pokušavajući da se upliće i pitanje kako žene trebaju da se odijevaju".

Također su se pojavile poruke na Twitteru širom Francuske s hashtagom #RossignolDemission (#RossignolResign) u kojima se traži njena ostavka.

Liga francuskih muslimanki također je osudila njene komentare, nazivajući ih "opasnim i neodgovornim" i podsjećajući da su žene koje nose zarove i marame glavne žrtve rasističkih napada na ulicama.

''To je više iznenađujuće jer je vlada pokrenula (reklamnu) kampanju protiv rasizma, antisemitizma i islamofobije'', dodaje liga u priopćenju.

Rossignol, koja je također ministrica za pitanja obitelji i djece, pokušala je distancirati od komentara koje dala tijekom radijskog intervjua u srijedu.

Ona je izjavila da je njena izjava bila aluzija na abolicionistički traktat francuskog filozofa Montesquieua "O porobljavanju crnaca".

Njene kontroverzne izjave uslijedile su nakon što je bila upitana o valu velikih modnih lanaca koji slijede talijanski modni kreatori Dolce & Gabbana namijenjenom posebno za muslimansko tržište, s linijama hidžaba i "burkinija" - kupaćih kostima koji pokrivaju cijelo tijelo.

Njen gaf također je bio metom ismijavanja satiričara. Komičar Olivier Perrin našalio se da bi ona bila dobra direktorica kampanje američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji je izazvao vatru kritika svojim izjavama o ženama i muslimanima.

Perrin je ranije postavio sliku na Twitteru pripadnika Ku Klux klana s kapuljačom preko glave kako upućuje nacistički pozdrav, s tekstom "Laurence Rossignol želi vam dobar dan".

Karikaturista Le Mondea, Plantu, također se našao na udaru kritika na društvenim mrežama zbog njegove karikature koja prikazuje dvije pokrivene žene koje se raspituju mogu li dobiti modno dizajnirane pojaseve s eksplozivom.

Kopirati
Drag cursor here to close