Godina za odmor

Ministri Čordaš i Komić bez ikakvih obveza u ovoj godini

Vijesti / Flash | 26. 02. 2016. u 08:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i prvi čovjek Ministarstva znanosti i tehnologije Jasmin Komić ni ove godine praktično ne moraju dolaziti pred zastupnike u Narodnu skupštinu Republike Srpske, iako su zahvaljujući njihovim glasovima zasjeli u ministarske fotelje.

Naime, gotovo identično kao i ranijih godina, programom rada NSRS za 2016. godinu koji će se naći pred zastupnicima na 10. redovnoj sjednici zakazanoj za 1. ožujak, u tekućoj godini nije planirana rasprava ni o jednom zakonu iz resora koji vodi Čordaš, tako da se jedini ministar HDZ-a BiH u Vladi Srpske mirne duše može prepusti uživanju, umjesto dolascima na sjednice NSRS.

Na skupštinska zasjedanja ne mora ni ministar znanosti i tehnologije Jasmin Komić, jer je jedini zakon koji je bio obavezan obrazložiti pred zastupnicima, a to je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom poslovanju Republike Srpske usvojen na posljednjoj sjednici NSRS,javlja RTVBN.

Prema programu rada NSRS, Čordaš u ovoj godini ima obavezu pred zastupnike uputiti samo izvještaj o realizaciji programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2015. godinu i informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, dok Komić mora uputiti izvještaj o realizaciji Strategije znanstvenog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012-2016. godina i istoimenu strategiju za razdoblje od 2017. do 2021. godine s akcijskim planom realizacije.

Pored Čordaša i Komića, od pretjeranog posla i krojenja zakonskih prijedloga ni ove godine se neće pretrgnuti ministri ekonomskih odnosa i regionalne suradnje Zlatan Klokić i obitelji, mladih i sporta Jasmina Davidović.

Klokić može drijemati punih devet mjeseci, jer tek u posljednjem kvartalu ove godine pred zastupnike treba uputiti Zakon o općoj sigurnosti proizvoda u Republici Srpskoj, kao i Strategiju poticanja stranih ulaganja u Republici Srpskoj 2016-2020. godina i informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU.

Nešto više posla ima Jasmina Davidović, koja kao i Klokić pred zastupnike treba uputiti samo jedan zakon, i to Zakon o sportu, te dvije strategije i dvije informacije.

Za razliku od njih, najviše posla imat će ministar pravde Anton Kasipović koji će pred NSRS uputiti 14 zakona i ministri financija Zoran Tegeltija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić sa po 11 zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close