Tko šta kaže?

Ministarstvo sigurnosti tvrdi da je raspodjela dogovorena prije mjesec dana

''Donacija iz Katara bi trebala biti raspodijeljena ovog tjedna.''
Vijesti / Flash | 29. 06. 2020. u 20:09 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Javnosti se pojavila informacija kako odluka o raspodjeli donirane medicinske opreme do daljeg neće biti donesena, jer Koordinacijsko natijelo BiH za zaštitu i spašavanje nije održalo sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

Međutim, prema informaciji koju je Oslobođenje dobilo iz Ministarstva sigurnosti BiH raspodjela pomoći nije upitna.

''Današnja sjednica Koordinacionog tijela BiH nije na dnevnom redu imala točku koja bi se ticala spomenute pomoći, budući da je odluka o njenoj raspodjeli donesena još 28. svibnja 2020. godine. Sva oprema koja je donirana i prošla carinske procedure u Bosni i Hercegovini, uz izuzetak donacija manjeg obima iz Bugarske i dječijeg hora iz NR Kine, čija raspodjela bi trebalo da bude točka dnevnog reda na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH, je već raspoređena odlukama Vijeća ministara BiH. Takođe, informirani smo da je i Federalni stožer civilne zaštite FBiH donio i zaključke o daljnjoj raspodjeli donirane opreme te se čeka da krajnji korisnici preuzmu istu. Spomenutim zaključcima su zadužena kantonalna ministarstva zdravstva da preuzmu opremu'', rečeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Međutim, još uvijek postoji znatna količina medicinske opreme koja se nalazi neraspoređena u skladištima.

''Tu je, prije svega, medicinska oprema koju smo dobili iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kao što je poznato, ta oprema još nije ocarinjena, jer Ministarstvo sigurnosti traži od Ministarstva vanjskih poslova dokumente o vrijednosti opreme i specifikaciju šta je sve donirano. Međutim, kako je ranije izjavila ministrica Bisera Turković, s obzirom da se radi o privatnoj donaciji za BiH, odnosno donaciji jedne osobe, nije dostavljena vrijednost i specifikacija opreme. Ministrica je čak predložila da se formira komisija koja bi izvršila procjenu i sačinila specifikaciju, ali to još nije urađeno'', kazao je Murat Baručija, predstavnik Federalne uprave civilne zaštite u Koordinacijskom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje Murat Baručija.

Prema njegovim riječima, postoji još nekoliko donacija za koje je potrebno donijeti odgovarajuće odluke, ili izvršiti raspodjelu.

''Donacija iz Katara bi trebala biti raspodijeljena ovog tjedna. To bi bilo učinjeno i ranije, ali Agencija za lijekove BiH je kazala kako Federalna uprava civilne zaštite nema ovlaštenje za prijevoz medicinske opreme, tako da smo morali sačekati da to učini Federalno ministarstvo zdravstva. Također, još uvijek nije donijeta odluka o pomoći iz Mađarske. Radi se o isporuci o kojoj se govorilo i u medijima. To je pomoć koja je prvo stigla u Banja Luku avionom iz Mađarske, a kada su iz FBiH rekli kako to nije korektno, odnosno da bi trebalo ići preko državnih institucija, a onda je Mađarska istu količinu pomoći poslala i FBiH. Tu je i donacija iz Kine, za koju je također potrebno donijeti odgovarajuću odluku'', kazao je Baručij.

Prema njegovom mišljenju dogovor oko raspodjele pomoći ide presporo.

''Prvobitno je bilo dogovoreno raspodjela pomoći 62 posto za FBiH i 38 posto za RS, s tim da je Brčko Distrikt trebao dobiti jedan posto donirane opreme. Dogovoreno je kako bi se entiteti trebali odreći po pola posto pomoći u korist Brčkog. Međutim, loše su računali jer bi to značilo da bi Brčko dobilo samo pola posto donirane opreme, jer se procenti ne mogu tek tako sabirati. Onda su se pobunili i iz Brčkog tvrdeći kako se nitko ničega ne bi trebao odricati, nego da postoje postotci za ostale dodajele i da Brčkom treba pripasti isti postotak i donirane pomoći. Mislim da je ovo sve išlo presporo'', napomenuo je Baručija.

Kopirati
Drag cursor here to close