KPZ

Ministarstvo pravde: Proširujemo kapacitete, bit će nam potrebni dodatni zatvorski stražari

Vijesti / Flash | 16. 07. 2016. u 11:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH je broj osuđenih osoba koje su čekale na izdržavanje zatvorske kazne, odnosno nalazile se na slobodi, smanjen za 412 – sa 608 početkom 2015. godine na sadašnjih 196.

Federalni ministar pravde Mato Jozić izjavio je da će nastojati i da preostalih 196 pravomoćno osuđenih osoba što prije bude smješteno u kazneno-popravne zavode (KPZ), piše Srna.

"Proširujemo kapacitete u Zenici, Bihaću, Orašju, Busovači. Užurbano radimo na tome. Trebat će nam dodatnih zatvorskih stražara", rekao je Jozić za današnji "Dnevni avaz".

Zahvaljujući doprinosu resornog federalnog ministarstva izgrađeni su paviljoni u KPZ Zenica i Orašje čime je došlo do povećanja smještajnih kapaciteta za 97 osoba.

Završena je i izgradnja paviljnona u KPZ-u Busovača sa 50 mjesta, kao i prijemnog odjeljenja u KPZ Bihać sa 30 mjesta.

U kazneno-popravnim zavodima u FBiH trenutno zatvorsku kaznu izdržava 1.518 osoba, od kojih je 45 žena.

Trenutno u kazneno-popravnim mjesta ima za 1.948 osoba, od čega 1.640 za osuđenike, a 308 za pritvorenike.

"U proceduri imamo izmjene zakonskih rješenja koja će da poboljšaju ovu oblast. Za sljedeću sjednicu Vlade FBiH pripremili smo izmjene Zakona o izvršenju kaznenih sankcija na osnovu kojih se osigurava da zatvorenici mogu izdržavati kazne zatvora po mjestu prebivališta. Zajedno sa resornim ministarstvima BiH i Republike Srpske radimo na sinhronizaciji zakona u ovoj oblasti", pojasnio je Jozić.

Prema podacima Ministarstva pravde FBiH, trenutno kaznu u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom u FBiH izdržava 160 osoba, a od 2012. godine je to učinilo 1.128 osoba.

Jozićev pomoćnik Hidajet Trako rekao je da ovaj način izdržavanja kazne predstavlja veliku uštedu za FBiH.

Prema njegovim riječima, osuđene osobe u kazneno-popravnim zavodima dnevno FBiH koštaju 80 do 100 KM, a putem elektronskog nadzora jedna osoba košta 20 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close