Nove komplikacije?

Ministarstvo ne zna: Granična policija pojasnila kako preko granice

Obzirom da između BiH i RG ne postoji bilateralni sporazum o međusobnom priznanju BH osobne iskaznice kao putne isprave kojom se može prelaziti granica između država, ne postoji mogućnost da državljani BiH koriste osobnu iskaznicu prilikom prelaska.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2020. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić reagirao je jutros na tvrdnje medija i pojedinih političara vezanih za ulazak državljana BiH u Bosnu i Hercegovinu.

''S obzirom na to da su posljednjih dana u javnosti plasirane netočne informacije sa više strana, nažalost, i od strane ministra Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine što se tiče režima ulaska stanovitog broja državljana Bosne i Hercegovine u Bosnu i Hercegovinu preko granice između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i koje impliciraju navodno nezakonito postupanje dijela policajaca Granične policije Bosne i Hercegovine koji obavljaju poslove graničnih provjera i koji prema tim informacijama navodno sprječavaju pojedinim državljanima Bosne i Hercegovine da ostvare ulazak u svoju zemlju ili im neosnovano naplaćuju prekršajne naloge po osnovu neposjedovanja važeće putne isprave, u cilju, prije svega, objektivnog informiranja javnosti dužni smo ukazati da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na svojim sjednicama održanim 15.03.,17.03. i 24.3.2020.god. donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu u cilju radikalnog smanjivanja broja stranaca koji mogu ući u Bosnu i Hercegovinu kao jednu od epidemioloških mjera koja je uspostavljena radi prevencije i borbe protiv širenja pandemije COVID-a 19'', počinje svoje pismo Galić.

Režim ulaska nije učinkovit

Dodaje da je ovom Odlukom u čijem je donošenju naravno participirao i ministar Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u čl.21. st.(2) propisano da :“Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećom putovnicom.“

Ovakvom odlukom privremeno je suspendirana ranije važeća odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prema kojoj su svi državljani zemalja članica EU-a mogli ulaziti u Bosnu i Hercegovinu uz prezentiranje osobne iskaznice izdate u svojim zemljama.

''Smatrali smo, a što smo službenim dopisima upućenim mjerodavnom Ministarstvu sigurnosti BiH u čak sedam navrata elaborirali, da ovako uspostavljen režim ulazaka stranih državljana iz zemalja članica EU-a nije učinkovit jer ogromna većina državljana EU-a prilikom putovanja po Europi koriste svoje osobne iskaznice pa se iz prezentirane putovnice na našoj granici ne može pouzdano utvrditi iz koje zemlje EU-a putnici u stvari dolaze u Bosnu i Hercegovinu'', dodao je Galić.

''Imajući u vidu činjenicu da se u proteklom razdoblju na graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske pojavio i stanovit broj državljana Bosne i Hercegovine koji posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske i koji prilikom svojih putovanja koriste putne isprave Republike Hrvatske kao i da ti državljani s tzv.dvojnim državljanstvom nisu bili upoznati s prethodno donesenim Odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojima je zabranjen ulazak strancima osim propisanih izuzetaka i nakon obavještenja od strane policijskih službenika Granične policije BiH o zabrani ulaska, dvojni državljani u cilju ulaska u svoju zemlju prezentiraju osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine'', naveo je.

Što je točno, što ne?

''Nakon toga u svim tim slučajevima državljanima Bosne i Hercegovine je omogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, dakle netočno je da je državljanima Bosne i Hercegovine koji su posjedovali važeći identifikacijski dokument Bosne i Hercegovine zapriječen ulazak u zemlju'', kaza je Galić.

Napomenuo je da takvi slučajevi niti su evidentirani niti postoje pritužbe naših građana koji bi takvim eventualno nepropisnim postupanjem policijskih službenika Granične policije Bosne i Hercegovine bili uskraćeni u svom zajamčenom pravu da uđu odnosno borave na teritoriji vlastite države.

''Tim više začude ministrove javno iznesene tvrdnje o navodnom „onemogućavanju povratka odnosno ulaska u Bosnu i Hercegovinu“, provedeno mod strane Granične policije Bosne i Hercegovine.

''Ukoliko ministar ili bilo tko drugi posjeduje vjerodostojne podatke kojima se potvrđuju ovi ničim potkrijepljeni navodi molimo da se isti proslijede Graničnoj policiji BiH, kako bismo mogli poduzeti mjere prema onim policijskim službenicima koji bi se ovakvim postupkom ogriješili o prava naših državljana'', dodao je ravnatelj.

''Nastavno na tvrdnje da su državljani Bosne i Hercegovine koji se prilikom prelaska državne granice odnosno ulaska u Bosnu i Hercegovinu iz Republike Hrvatske mogu neometano koristiti osobnom iskaznicom Bosne i Hercegovine, ovim putem podsjećamo ministra Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine da je obveza državljana BiH da prilikom prelaska granice posjeduje važeću putnu ispravu jer je tako propisano čl.7.st.(2) Zakona o graničnoj kontroli'', rekao je Galić.

BiH i Hrvatska nemaju bilateralni sporazum

''Također,podsjećamo da je čl.4. Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine propisano i što se smatra putnom ispravom, a tu se ne navodi osobna iskaznica, a također je istim zakonom propisano da su drugi dokumenti “osim putnih isprava propisanih ovim zakonom“ kojima se omogućava putovanje našim državljanima van BiH samo oni „dokumenti predviđenim bilateralnim i multilateralnim ugovorom“.

Obzirom da između BiH i R.Hrvatske ne postoji bilateralni sporazum o međusobnom priznanju BH osobne iskaznice kao putne isprave kojom se može prelaziti granica između ovih država, ne postoji mogućnost da državljani BiH koriste osobnu iskaznicu prilikom prelaska ove granice,kao što je to slučaj sa korišetenjem BH osobne iskaznice kao putne isprave prilkom prelaska granice između R.Srbije i Crne Gore'', rekao je Galić..

''Dakle, neposjedovanje važeće putne isprave prilikom prelaska državne granice Bosne i Hercegovine doista predstavlja zakonski osnov za prekršajno procesuiranje jer je posjedovanje važeće putne isprave, ponavljamo, obligatoran uvjet za regularan prelazak državne granice propisan čl.7.st.(2) Zakona o graničnoj kontroli'', kazao je Galić..

Na kraju je naveo da je Granična policija Bosne i Hercegovine kao upravna organizacija sa operativnom samostalnošću, dužna provoditi kako Zakone koje donose Parlamentarna skupština BiH tako i druge propise koji su u mjerodavnosti Vijeća ministara BiH.

''Stoga nas čude neargumentirane prozivke radi dosljedne provedbe propisa na čiju smo djelomičnu manjkavost i sami prethodno upozoravali, a u čijem su donošenju sudjelovali isti oni koji nas potpuno neargumnetirano etiketiraju radi nastupljenih posljedica za koje Granična policija Bosne i Hercegovine jednostavno nije odgovorna'', zaključio je ravnatelj Granične policije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close