Drvar

Ministarstvo dozvolu za otpad izdalo u sjeni galame oko virusa

Naime, u krugu nekadašnje firme Grmeč, inspekcija iz Livna radi na utvrđivanju okolnosti pod kojima je tekstilni otpad u sedam šlepera iz Italije stigao u Drvar.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2020. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnica općine Drvar Dušica Runić rekla kako je dozvolu za uvoz otpada, koji je istovaren u Drvaru i Bosanskom Grahovu, izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije na dan 16. ožujka, kada je na razini FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće, a na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, izdanog od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Hercegbosanske županije, izdanog 19. veljače.

"Zanima nas kako je netko mogao izdati dozvolu o uvozu tekstilnog otpada iz Italije, iz Padove, iz zemlje koja je u tom razdoblju bila žarište virusa korona, a u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće. Zahtijevamo da se hitno riješi ovaj problem koji se dogodio u Drvaru i Bosanskom Grahovu", rekla je Runić.

Naime, u krugu nekadašnje firme Grmeč, inspekcija iz Livna radi na utvrđivanju okolnosti pod kojima je tekstilni otpad u sedam šlepera iz Italije stigao u Drvar.

Općinsko vijeće Drvara zatražilo je sinoć da nadležni inspekcijski organi u roku od 24 sata nalože odgovornim fizičkim i pravnim licima i drugim organima izmještanje tekstilnog otpada radi zaštite i sigurnosti građana.

U tijeku inspekcijski nadzor nad otpadom u Bosanskom Grahovu i Drvaru

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je za Srnu da je u tijeku inspekcijski nadzor nad reciklažnim otpadom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu i Drvaru.

On je istaknuo da će o rezultatima inspekcijskog nadzora spornog otpada u Bosanskom Grahovu i Drvaru javnost biti blagovremeno informirana.

Ajdinović je dodao da inspekcijski nadzor vrše Inspekcija za zaštitu životne sredine i Tržišna inspekcija Livanjskog kantona, a sve u koorodinaciji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, Inspektoratom urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije, kao i sanitarnom inspekcijom.

Stanovnici Drvara i Bosanskog Grahova blokirali su jučer putne pravce u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je i u krugu nekadašnje tvrtke Grmeč u Drvaru.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić rekla da je dozvolu za uvoz otpada izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije na dan 16. ožujak, kada je na razini FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće, a na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, izdanog od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona, izdanog 19. veljače.

Općinsko vijeće Drvara zatražilo je sinoć da nadležni inspekcijski organi u roku od 24 časa nalože odgovornim fizičkim i pravnim osobama i drugim organima izmještanje otpada, radi zaštite i sigurnosti građana.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović rekao je da incident s otpadom predstavlja kršenje Aneksa sedam Daytonskog sporazuma, kao i kazneno djelo prema članu 178 Kaznenog zakona FBiH, koji se odnosi na sprečavanje povratka.

Kopirati
Drag cursor here to close