Revizija

Ministarstvo dodjeljuje vozila uvijek istim invalidima?!

Dosad je Ministarstvo, stoji u financijskom izvješću, dodijelilo 1.032 automobila.
Vijesti / Flash | 17. 08. 2020. u 16:42 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata automobile namijenjene ratnim vojnim invalidima uglavnom dodjeljuje istim osobama, utvrđeno je revizijom ministarstva za prošlu godinu.

Kapitalni transfer Ministarstva pojedincima realiziran je u iznosu od 1.497.000 KM. On se odnosi na nabavu 60 putničkih automobila za potrebe ratnih vojnih invalida 100% prve grupe.

U 2019. godini, navode, samo jedan korisnik je dobio automobil prvi put, 26 korisnika dobilo je automobil drugi put (prvi automobil su dobili prije 2010. godine) i treći put automobile su dobila 33 korisnika (drugi automobil dobili su prije 2010. godine, a prvi prije 2001. godine).

Nema prodaje tijekom 7 godina

Kriteriji i način osiguravanja sredstava za nabavu putničkih automobila ratnim vojnim invalidima, vrsta putničkog automobila i druga pitanja od značaja za korištenje po ovom osnovu nabavljenih putničkih automobila, tvrde, uređeni su Uredbom o osiguravanju sredstava za nabavu putničkih automobila ratnim vojnim invalidima 100% prve grupe.

''Tom Uredbom nije utvrđeno postupanje sa prethodno dobivenim automobilima, u slučaju kada korisnik ponovo dobije automobil. Sa korisnicima automobila zaključeni su ugovori, a oni su dužni automobil koristiti za svoje potrebe i ne mogu ih otuđiti u razdoblju od sedam godina'', stoji u revizorskom izvještaju.

U veljači 2020. godine Ministarstvo je dalo Prijedlog izmjena uredbe, i nije dobilo potrebna mišljenja da bi se uredba usvojila, a predložene izmjene nisu ponudile odgovarajuće rješenje za sva sporna pitanja iz postojeće Uredbe.

Povrat vozila?

S obzirom na to da se radi o korisnicima koji su ratni vojni invalidi 100% prve grupe, automobili nakon isteka od sedam godina nemaju veliki broj predenih kilometara, pa se postavlja pitanje na osnovu čega se utvrdio taj rok i zašto se pri dodjeli novog automobila ne izvrši povrat postojećeg, koji bi se mogao dodijeliti ratnim vojnim invalidima 100% druge grupe, pitaju se revizori.

Dosad je Ministarstvo, stoji u financijskom izvješću, dodijelilo 1.032 automobila.

''Uredbom nije jasno definirano kada korisnici imaju pravo na ponovno dobivanje automobila niti do kada će se osiguravati sredstva za ove namjene, što znači 'završetak ovog kruga', jer je članom 7. Uredbe definirano da se za nabavu automobila osiguravaju sredstva iz Proračuna FBiH, svake godine do završetka ovog kruga osiguranja sredstava za ovu namjenu'', navodi se.

Svi ratni vojni invalidi 100% prve grupe po jednom su dobili automobile, a samo u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja može se dogoditi da pojedini iz niže kategorije pređu u prvu grupu i ostvare pravo na automobil.

Revizijom je konstatirano da Uredbom nije utvrđeno hoće li i kada korisnici imaju pravo da ponovo dobiju automobil, a većini je dodjela izvršena i po treći put.

Nepravilnosti u nabavi

Ministarstvu je od strane revizora preporučeno da poduzmu aktivnosti na izmjeni Uredbe, kako bi se jasno definirala dodjela putničkih automobila ratnim vojnim invalidima, rok korištenja automobila sa utvrđenim pravima i uvjetima za ponovnu dodjelu, kao i da je potrebno preispitati mogućnost ponovne dodjele korištenih automobila, nakon isteka roka u kojem su ih koristili ratni vojni invalidi 100% prve grupe, kako bi se dodijelili korisnicima sa nižim stupnjem invalidnosti.

Nabava 60 automobila za RVI 100% I. kategorije obavljena je putem otvorenog postupka od 5. travnja 2019. godine, sa utvrđenim kriterijem za ocjenjivanje ponude: najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude.

Tehnička specifikacija sačinjena je na osnovu člana 5. Uredbe o kriterijima i načinu osiuguravanja sredstava za nabavu putničkih automobila ratnim vojnim invalidima 100% prve grupe.

Jedan od ponuđača je tražio promjenu tenderske dokumentacije u dijelu zapremine prtljažnika, potrošnje goriva na 7/100 l i da se izbaci zračni jastuk za koljena, što nije bilo u skladu sa Uredbom pa izmjene nisu vršene.

lako je 18 zainteresiranih ponuđača preuzelo tendersku dokumentaciju, dostavljena je samo jedna ponuda koja je ocijenjena tehnički zadovoljavajućom, grupe ponuđača 'Porsche BH' d.o.o. Sarajevo i 'UNA Auto' d.o.o. Bihać, s kojima je 3. srpnja 2019. godine potpisan Sporazum o isporuci 60 putničkih automobila marke Škoda Octavia Ambition karavan sa cijenom od 24.950 KM po jednom automobilu.

''Ne možemo potvrditi da su Uredbom propisane tehničke specifikacije, koje su objavljene u tenderskoj dokumentaciji, osigurala uvjete aktivne konkurencije i jednak pristup nadmetanju, u skladu sa članom 54. Zakona o javnim nabavama BiH'', stoji u revizorskom izvještaju.

Ministarstvo je reagiralo na nacrt revizorskog izvještaja, ali je komentar odbačen je nije priložena relevantna dokumentacija.

Kopirati
Drag cursor here to close