Čemu onda vlast?!

Ministar šokiran, a ministrica tvrdi kako njihove preporuke nitko nije poštovao

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača na konferenciji za novinare je kazao da je šokiran činjenicama i navodima koji su ranije izneseni u javnosti.
Vijesti / Flash | 22. 11. 2019. u 14:44 Fena
Drljača:Prava istina se mora utvrditi i od istine ne smije niko bježati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela niz zaključaka u vezi sa stanjem u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača na konferenciji za novinare je kazao da je šokiran činjenicama i navodima koji su ranije izneseni u javnosti.

''Radi se o šokantnim stvarima pogotovo što je riječ o djeci s mentalnim problemima. Odnos prema njima se mora izgraditi na zdravijim i humanijim odnosima. Radi se o ranjivoj kategoriji i posebnu zaštitu oni moraju imati i što se tiče nadležnih institucija i svih nas kao građana'', rekao je Drljača.

Naglasio je da Vlada Federacije BiH nije nikada dobila službeni dokument u kome se ukazuje na određene povrede prava djece u toj ustanovi, te da se "u neku ruku" zahvaljuje zastupnici Sabini Čudić koja je predstavila uznemirujuće fotografije na kojima su prikazani korisnici usluga Zavoda Pazarić.

Drljača je naglasio da je te informacije ipak prvo trebala dostaviti nadležnim institucijama.

''Prava istina se mora utvrditi i od istine ne smije nitko bježati. Prava djece utvrđena su domaćim i međunarodnim standardima i mi ih moramo poštivati. Ministarstvo će u svakom slučaju dati punu podršku aktivnostima na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti'', naglasio je Drljača.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici jednim od zaključaka naložila Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da odmah provede procedure za smjenu direktora, te članova Nadzornog i Upravnog odbora tog zavoda.

Vlada je istaknula opredijeljenost da članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić budu isključivo stručni kadrovi.

Dilberović: Preporuke koje su godina upućivane, nisu ispoštovane

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, kako je kazala ministrica Elvira Dilberović, član je komisije koja je oformljena prije nekih pet godina kad je riječ o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH.

''Nažalost, ja moram konstatirati da sve preporuke, koje su od Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i ranijih godina upućivane, nisu ispoštovane, tako da smo se bavili posljedicama, a ne preventivom'', kazala je Dilberović dodajući da su danas u preporuke uvrstili i ostale ustanove socijalne zaštite.

Posebno je istaknula da se mora raditi na kadru, te da je u Zavodu Pazarić samo dvoje djece uključeno u obrazovanje.

Postavlja se pitanje, kako je dodala, kako u takvoj situaciji govoriti o bilo kakvoj vrsti inkluzivnog obrazovanja, te napomenula da je to pitanje o kojem se mora razgovarati u narednom periodu.

''Moramo raditi na reformi i zapošljavanju potrebnog kadra'', istaknula je Dilberović.

Kopirati
Drag cursor here to close