Putem Srbije

Ministar pravde BiH: Uvesti kaznu doživotnog zatvora

Prema njegovim riječima, BiH se u tom slučaju treba ugledati na Srbiju te iskoristiti njihove analize i istraživanja.
Vijesti / Flash | 23. 05. 2019. u 13:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Narodna Skupština Srbije jučer usvojila kaznu doživotnog zatvora za najteža krivična djela, ministar pravde u Bosni i Hercegovini Josip Grubeša za Avaz.ba je kazao da bi i naša zemlja trebala razmotriti tu mogućnost.

Gotovo 160.000 građana u Srbiji podržalo je prijedlog nakon stravičnog ubojstva mlade Tijane Jurić da se doživotno kazne krivična djela poput teškog ubojstva, silovanja, obljube nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom.

Reagirati na vrijeme

''Razumijem koji je žalostan događaj potaknuo Srbiju da pooštri kazne za neka krivična djela, iako vjerujem da je uz to urađeno više analiza i studija koji su pokazali opravdanim ovakve mjere. Nadam se da ćemo i mi u BiH na vrijeme reagirati u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno. To moramo prije nego da nam se dogodi slučaj koji će nas osvijestiti i koji će biti pokretač buđenja društva'', rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, BiH se u tom slučaju treba ugledati na Srbiju te iskoristiti njihove analize i istraživanja.

''U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je kaznena politika iznimno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma, nego, dapače, ispod njega. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima, nego o slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure'', dodao je Grubeša.

Teže kazne, manje prekršaja

Smatra da bi oštrije kazne mogle i utjecati na potencijalne počinitelja teških krivičnih djela.

''Naravno da bi to imalo učinak. Sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći kako bi potencijalni počinitelji bili svjesni prije izvršenja djela da ih u konačnici i čeka ta kazna. Mi ćemo svakako istražiti koji su pokazatelji vodili Republiku Srbiju da uvede ove kazne, ali sigurno napraviti i analize našeg zakonodavstva koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela odrazilo na kaznenu politiku i kriminal u BiH'', kazao je.

Ipak, ministar pravde BiH poručuje kako bi te izmjene bile veliki izazov za našu zemlju s obzirom na različite razine i parlamente koji su nadležni za njihovo usvajanje.

Kopirati
Drag cursor here to close