Rumunjska

Ministar osuđen zbog izborne prevare

Vijesti / Flash | 15. 05. 2015. u 13:51 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjski ministar za regionalni razvoj i upravu Liviu Dragnea osuđen je u petak na godinu dana zatvora s odgodom zbog izborne prevare za vrijeme referenduma o smjenjivanju predsjednika 2012. godine.

Visoko žalbeno vijeće osudilo je Dragneu, izvršnog predsjednika Socijaldemokratske stranke (PSD), zato što je "iskoristio svoj utjecaj" u stranci, čiji je u to vrijeme bio glavni tajnik, za dobivanje "izbornih prednosti", priopćilo je tužiteljstvo, prenosi agencija AFP.

On je "koordinirao složenim mehanizmom u koji je bilo uključeno više osoba na koje je imao utjecaj", s ciljem da "izmijeni rezultate koji su se odnosili na sudjelovanje u glasanju" jer se tražila minimalna stopa sudjelovanja da bi referendum bio validan.

Više od 70 osoba, lokalnih dužnosnika PSD-a, optuženo je u istom predmetu. Dvadesetak ih je oslobođeno u petak. Sudska odluka nije konačna.

Socijalno-liberalna unija, koalicija na vlasti u vrijeme referenduma 29. srpnja 2012. godine, u kojoj je bio PSD, pokušala je da postigne smjenjivanje predsjednika iz desnog centra Traiana Basescua.

Basescu je ostao na vlasti, a referendum je proglašen nevažećim zbog stope sudjelovanja u glasanju manje od minimalnog traženog praga.

Kopirati
Drag cursor here to close