Sastanak sa Pendeš

Ministar obrane Katara: NATO savez bi bio na dobitku kad bi BiH bila članica

Tijekom susreta je ocijenjeno da postoje izvanredni uvjeti i obostrani interes za suradnju u oblasti edukacije i obuke vojnog osoblja
Vijesti / Flash | 07. 08. 2018. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ministrica Pendeš sa ministrom obrane Katra

Ministrica obrane (MO) BiH Marina Pendeš sa suradnicima, sastala se u utorak sa zamjenikom premijera i državnim ministrom obrane Katara Khalidom bin Mohammed Al Attiyahom, u okviru službene posjete izaslanstva Ministarstva obrane Katara Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine.

Kako stoji u priopćenju MO BiH, razgovaralo se o bilateralnoj suradnji u oblasti obrane i sporazumu o suradnji u oblasti obrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, koji je u proceduri odobravanja na Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH. Potpisivanjem sporazuma, kako je naglašeno tijekom razgovora, stvorili bi se uvjeti za intenzivniju suradnju između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar u oblasti obrane, ali i kvalitetniju suradnju dvaju ministarstava obrane.

Tijekom susreta je ocijenjeno da postoje izvanredni uvjeti i obostrani interes za suradnju u oblasti edukacije i obuke vojnog osoblja pripadnika oružanih snaga dvije zemlje, kao i sudjelovanja u mirovnim operacijama u svijetu, priopćeno je.

Ministar Al Attiyah se zanimao za mogućnost suradnje sa kompanijama namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, što nije, kako je naglasila ministrica Pendeš, u nadležnosti Ministarstva obrane BiH, ali je iskazana podrška i opredijeljenost da se ostvare potrebni kontakti predstavnika Ministarstva obrane Katara sa institucijama u BiH u čijoj nadležnosti je namjenska industrija.

Foto: PR / Ministrica Pendeš i izaslanstvo ministarstva obrane Katra

Također, razgovaralo se i o aktualnim regionalnim izazovima, euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i aktivnostima Ministarstva obrane BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini, na ispunjavanju uvjeta za prijem u Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP). Ministrica Pendeš je naglasila da ''mi svoju budućnosti vidimo u EU i NATO'', pri čemu je i ministar Attiyah kazao da ''BiH ima budućnost u NATO-u, ali bi i NATO savez bio na dobitku''.

Kako navode u priopćenju, ministrica Pendeš je ovom prilikom posebno istaknula kapacitete Oružanih snaga BiH za obuku za operacije podrške miru, sa posebnim naglaskom na obuci pripadnika Oružanih snaga države Katar, ali i naših pripadnika za sudjelovanje u UN vođenim mirovnim operacijama u našem, NATO certificiranom, Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Na kraju, ministar Al Attiyah, još jednom je iskazao punu podršku aktivnostima koje realizira Ministarstvo obrane BiH na čelu sa ministricom Pendeš.

U sastavu katarskog izaslanstva nalazili su se i otpravnik poslova Veleposlanik Države Katar u BiH Mohammed Ali Al-Marry i najbliži suradnici ministra Al Attiyaha, a u izaslanstvu MO i OS BiH su, pored ministrice Pendeš bili i zamjenik ministra Sead Jusić, te načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH general-major Gojko Knežević, sa suradnicima.

Delegacija MO Katara će tijekom dana posjetiti i Centar za obuku za operacije podršku miru (PSOTC) u Butmiru.

Kopirati
Drag cursor here to close