Zatvaraju se centri?

Ministar MUP-a dogovara prijevoz 4.000 migranata iz Bihaća u Sarajevo

Zaključcima je nadležnom ministarstvu dat rok od 10 dana da preuzme potpunu brigu o prihvatnim centrima za migrante u Krajini.
Vijesti / Flash | 08. 02. 2019. u 14:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni križ Grada Bihaća / Migranti u Bihaću

Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić održao je danas sastanak s prijevoznicima ovog kantona kako bi dogovorio prijevoz migranata iz USK, kojih ima blizu 4.000, u Sarajevo.

Razlog je nereagiranje Ministarstva sigurnosti BiH na zaključke Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području UK.

Zaključcima je nadležnom ministarstvu dat rok od 10 dana da preuzme potpunu brigu o prihvatnim centrima za migrante u Krajini.

"Potez je na ministru sigurnosti Draganu Mektiću, jer je pitanje migranata u nadležnosti države BiH, a ne Vlade USK. Tražili smo da donese odluku o preuzimanju kontrole nad prihvatnim centrima jer je osam mjeseci nismo dobili, kao i kućni red i pravilnik ponašanja u migrantskim centrima. Nema upravitelja, ne znamo tko upravlja centrima i jedini logičan slijed je da zatvorimo te centre", kazao je Kljajić za Klix.ba.

Istaknuo je kako će sačekati još osam dana nakon čega će, ako nadležni ne budu reagirali, početi slati migrante u Sarajevo. Autoprijevoznici su pristali.

"Operativna grupa zna koji su naši ciljevi i zadaci i mi ih ispunjavamo. Onog momenta kada migranti dođu u Sarajevo to će biti Mektićev problem, a ne problem USK, jer on je trebao razmišljati o upravljanju migrantskom krizom", poručio je Kljajić.

U zaključcima je operativna grupa zatražila od Ministarstva sigurnosti da osobe problematičnog ponašanja iz centara na području USK izmjesti u centar zatvorenog tipa, kao i da preuzmu brigu o svim osobama koje nemaju smještaj u okviru navedenih kapaciteta. Također, od Granične policije zatražili su puni angažman na zaštiti granica BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close