Žele kući

Ministar Jupić obišao osobe u karanteni koje štrajkaju glađu

''Od mene su tražili da im se netko iz Federalnog stožera civilne zaštite obrati i da im da objašnjenja za neka pitanja na koja ni ja nisam imao odgovore u ovom trenutku'', izjavio je novinarima ministar Jupić.
Vijesti / Flash | 20. 04. 2020. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić posjetio je osobe smještene u karantenu u hotelu Zenica, koje su stupili u štrajk glađu i traže da ih se pusti u kućnu izolaciju.

''Ja sam ih zamolio da prekinuo štrajk glađu, što oni kategorički odbijaju. Od mene su tražili da im se netko iz Federalnog stožera civilne zaštite obrati i da im da objašnjenja za neka pitanja na koja ni ja nisam imao odgovore u ovom trenutku'', izjavio je novinarima ministar Jupić.

Po njegovim riječima, osobama u karanteni prenio je i jednu dobru vijest, a to je preporuka Federalnog ministarstva zdravstva da se vrijeme karantene, prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, skrati s 28 na 14 dana uz obvezno testiranje nakon kojega osobe iz karantene, ako je test na covid-19 negativan, mogu biti puštene kućama.

Ministar Jupić upozorio je kako veliki problem predstavlja činjenica da je popunjeno više od 90 posto kapaciteta u karantenskom smještaju u ZDK.

''Mi smo jutros preko Kriznog stožera uputili dopis Federalnoj upravi policije i Federalnom stožeru civilne zaštite da nam pomognu i ukazali na realnu mogućnost da se u sljedećih nekoliko dana pojavi veći broj ljudi na granicama ZDK koje mi nećemo imati gdje smjestiti što bi moglo stvoriti ozbiljan sigurnosni problem'', istaknuo je ministar.

Dodao je kako bi moguće rješenje tog problema moglo biti da se osobe koje ispunjavaju uvjete šalje u kućnu izolaciju, a da se karantenski smještaj koristi za osobe koje ne poštuju kućnu izolaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close