Solak

Mine stvaraju probleme: Gdje sve gori u Federaciji

Vijesti / Flash | 10. 08. 2017. u 12:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje na područjima na kojima su prethodnih dana bili aktivni požari danas mnogo bolje, rekao je direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak te dodao kako je bilo intenzivno djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH na području Hercegbosanske županije.

''Pored helikoptera, na mjesta gdje smo mogli doći s ljudstvom smo došli, jer cijeli taj prostor Dinare i oko Livanjskog polja je miniran. To nam predstavlja veliki problem'', kazao je Solak.

Dodao je kako općenito u BiH veliki problem predstavljaju minska polja u vrijeme kada se dogode požari i u većini slučajeva požari 'uđu' u minska polja.

''Ali, danas je situacija na požarištima mnogo bolja. Helikopter OSBiH je jutros djelovao u Livanjskom polju, a očekujemo da će djelovati i popodne'', kazao je Solak, ocijenivši da je helikopter napravio dobre učinke jutros.

Ističe da je najvažnije da nije bilo ugroženog stanovništva, kuća, a većinom je gorjelo nisko rastinje i trava.

''Nema ni u tim šumama neke značajnije, velike štete, ali moramo biti i dalje prisutni na terenu jer požar se veoma lako okrene na drugu stranu uslijed vjetra'', naveo je Solak.

Kaže kako i dalje postoji potreba da helikopter OSBiH iz Banja Luke bude angažiran na području Trebinja.

''Jučer smo obavili razgovor i konsultacije s komandantom zrakoplovnih snaga u BiH. On je posjetio teren i u Livnu i u Trebinju. Vidjet ćemo koji se požar prije sanira tako ćemo i prebaciti helikoptere na tu stranu. Za sada je ovo što radimo veoma dobro i mislim da ćemo tako i nastaviti'', kazao je Solak.

U izvještaju FUCZ je navedeno da je požar na planini Dinari, iznad sela: Odžak, Ćaić, Gornji Rujani i Sajković, u općini Livno, i dalje aktivan te da požar gasi helikopter OSBiH.

Na platou Resanovci, na području između općina Bosansko Grahovo i Drvar, požar je još uvijek aktivan i pod nadzorom je. Požar između općina Bosansko Grahovo i Glamoč je također i dalje aktivan i pod nadzorom.

Od jučer u općini Glamoč, na području Matrak (Ćirića vrh), gori trava i nisko rastinje, a djelatnici Šumarije su odvezli cisternu za vodu radi gašenja požara.

Kopirati
Drag cursor here to close