za 12 mjeseci

Milijunska papirna kalkulacija: Koliko će političari potrošiti na wc papir?

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 07:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije Bosne i Hercegovine, u kojima radi oko 22.000 dužnosnika, državnih službenika i uposlenika, u narednih 12 mjeseci potrošit će približno 2,4 milijuna rolni toalet-papira i ubrusa, ili oko 79,2 milijuna metara!

Milijunska papirna kalkulacija proizlazi iz najnovije narudžbe Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koja je 30. studenog ove godine, nakon provedenog javnog natječaja, zaključila jednogodišnji okvirni sporazum sa grupacijom tri ponuđača "Ecotime" d.o.o., "Gold Mignon" d.o.o. i "Defter" d.o.o., sva tri iz Sarajeva.

U sljedećih 12 mjeseci ove će firme državnim institucijama sukcesivno dobavljati toalet-papir i druge higijenske potrepštine, u zavisnosti od periodičnih potreba.

Zanimljivo je, međutim, da će deterdženti i različiti higijenski osvježivači biti plaćeni oko 130.000 KM, a toalet-papir i ubrusi gotovo tri puta više , oko 480.000 KM?!

Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, podsjeća da u Bosni i Hercegovini ima veliki broj državnih institucija, na raznim lokacijama.

"Recimo, ti ubrusi su naručeni za naše kuhinje, a kuhinja imamo dosta, najmanje desetak, u Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini, SIPA itd. Također imamo i ugostiteljske šankove, gotovo u svakoj instituciji", navodi Perković.

Na pitanje je li, bez obzira na sve, neobično da je nabavka toalet-papira i papirnih ubrusa gotovo tri puta skuplja od nabavke deterdženata i osvježivača, koji u slobodnoj prodaji koštaju mnogo više od toalet-papira, odgovara da mnogo toga neće biti "ni povučeno".

"Ima Komisija za javne nabavke koja radi te stvari i nabavke, ja to zaista nisam ni vidio. A Komisija radi i naručuje na osnovu iskazanih potreba, ali nikada se, inače, ne povuče toliko koliko bude u okvirnom sporazumu", zaključuje Perković, prenose Nezavisne..

 

Kopirati
Drag cursor here to close