Planovi

Milijarde maraka za vojsku

U sljedeće tri godine u Ministarstvu obrane BiH planiraju i izgradnju stacionarnih sustava zapovjedanja i kontrole te opremanje Oružanih snaga BiH mobilnim sustavima K2...
Vijesti / Flash | 26. 05. 2020. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako je suditi po Akcijskom planu srednjoročnog plana od 2021. do 2023. godine, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine u ove tri godine planira potrošiti više od 2,3 milijarde KM, što je krajnje nerealno'', objavile su Nezavisne novine.

Naime, sljedeće godine, prema spomenutom planu, Ministarstvo obrane BiH planira potrošiti 856,4 milijuna KM, u 2022. godini 722 milijuna i u 2023. godini 766,4 milijuna KM.

Kako su planirali, novac bi trebalo potrošiti u cilju "razvoja i unapređenja operativnih sposobnosti i dostizanja međunarodnih standarda", a najviše novca planirano je da se potroši na modernizaciju i obnavljanje naoružanja i vojne opreme, i to ukupno 1,1 milijardu KM.

Za implementaciju NATO normi u oblasti skladištenja ministarstvo planira potrošiti 31,3 milijuna KM, dok će na rješavanje viškova naoružanja, streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava otići 27,1 milijun KM.

U sljedeće tri godine u Ministarstvu obrane BiH planiraju i izgradnju stacionarnih sustava zapovjedanja i kontrole te opremanje Oružanih snaga BiH mobilnim sustavima K2 i održavanje postojećih sustava K4, a za što je potrebno osigurati 59 milijuna KM.

Kada je u pitanju kolektivna sigurnost, što podrazumijeva sudjelovanje u NATO, EU, UN i drugim međunarodnim operacijama, Ministarstvo obrane BiH planira potrošiti 22,8 milijuna KM, a na međunarodnu suradnju koja se odnosi na vojno-diplomatsko predstavljanje BiH u inozemstvu, ispunjavanje obveza po dokumentima NATO i ispunjavanje obveza iz međunarodnih sporazuma 16 milijuna KM, navode Nezavisne novine.

Značajan novac Ministarstvo obrane BiH planira potrošiti i na pružanje vojne pomoći civilnim organima i na civilno-vojnu suradnju, i to više od 80 milijuna KM, kao i na obuku i profesionalni razvoj, gdje će otići 417 milijuna KM.

Foto: PR / Oružane snage BiH bogatije za 204 vojnika

Ministarstvo obrane BiH za planiranje, analize i izvještaje u sljedeće tri godine planira potrošiti čak 4,5 milijuna KM, i to svake godine za 230 dokumenata/produkata po 1,5 milijuna KM.

''Prostom računicom, svaki dokument Ministarstva obrane BiH koji se odnosi na analizu, plan ili izvještaj koštat će malo više od 6.500 KM'', navode banjačučke novine.

Usrednjoročnom planu navodi se kako je financiranje "predviđeno iz proračuna obrane i eventualno doniranih materijalno-tehničkih i financijskih sredstava u sklopu realizacije definiranih projekata".

Kada je u pitanju srednjoročni plan, Nezavisne novine navode kako su u njemu zanimljive formulacije koje se odnose na suradnju sa NATO-om.

Tako se, između ostalog, u jednom dijelu može pročitati "polazeći od vanjskopolitičkog cilja BiH za članstvo u NATO", što je suprotno Programu reformi, na koji se u drugom dijelu Ministarstvo obrane BiH poziva, piđu banjalučke novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close