Ostani doma

Milićević: Kaznena odgovornost u slučaju nepoštivanja mjera izolacije

Prema procjenama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, dodala je Milićević, suočeni smo s problemima koje imaju i zemlje okruženja te je pozvala da se ne krše mjere samoizolacije .
Vijesti / Flash | 25. 03. 2020. u 13:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine iministrica financija i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević potvrdila je danas da je taj stožer preporučio nove sankcije za one koji ne poštuju izrečene mjere samoizolacije.

Naime, Stožer je uputio preporuku koja je vezana za sankcije za osobe koji krše mjere samoizolacije te je preporučeno kantonalnim organima za inspekcije poslove i ministarstvima unutarnjih poslova da u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Kaznenog zakona FBiH u smislu kaznene odgovornosti za kaznena djela protiv zdravlja i širenja zaraze te sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Prema procjenama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, dodala je Milićević, suočeni smo s problemima koje imaju i zemlje okruženja te je pozvala da se ne krše mjere samoizolacije kako te osobe ne bi dovodile u pitanje svoje zdravlje, zdravlje svojih najbližih i okoline.

- Preporučeno je nadležnim organima da javno objave ime, prezime i mjesto prebivališta onih za koje se utvrdi da ne postupaju po izdatim mjerama samoizolacije. Također preporučuje se kantonalnim, gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite da sagledaju mogućnost iznalaženja adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba - navela je Milićević.

Potvrdila je i da Federalna vlada radi ubrzano na svim aktivnostima u vezi sa spašavanjem gospodarstva Federacije te je u tijeku preraspodjela određenih institucija i koordinaciju za lakši rad i za brže donošenje odluka.

Naglasila je da koliko god institucije poduzimaju mjere za sprečavanje širenje zaraze, građani su također važna karika u tom lancu jer su oni ti koji mogu prijaviti sve one koji ne poštuju izrečene mjere.

Iznijela je i podatak Ministarstva zdravstva kazavši da su identificirana dva veća klastera od kojih je jedan vezan za događaje u Konjicu i do sada su potvrđena 22 slučaja i tri generacijska kontakta te u slučaju Mostar sedam je potvrđenih slučajeva. U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su tri klastera.

U Federaciji BiH broj testiranih osoba je 464, četiri su nova slučaja te je u Federaciji ukupno 52 slučaja a tri osobe su preminule.

Kopirati
Drag cursor here to close