Donesena presuda

Mile Puljić oslobođen krivice

Puljić oslobođen krivice za zločin u Mostaru
Vijesti / Flash | 16. 05. 2018. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH oslobodio je Milu Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne druge pukovnije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara, piše Birn.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Sudsko vijeće nije utvrdilo izvan razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i ženevskim konvencijama.

Puljić se teretio za širok i sustavan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao suizvršitelj, svjesno i voljno sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

"Tužiteljstvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i suizvršiteljstvo po Kaznenom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća", rekao je predsjedavajući sudac Darko Samardžić.

Nakon presude, Puljiću su ukinute mjere zabrane putovanja.

On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close