Premijer RH u Hercegovini

Milanović u Mostaru: Posjetio SKB Mostar i Sveučilište, održao predavanje studentima

Vijesti / Flash | 28. 02. 2012. u 12:48 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugog dana službenog posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade RH Zoran Milanović posjetio je Široki Brijeg gdje je razgovarao s općinskim načelnikom Mirom Kraljevićem i gospodarstvenicima iz ove općine.

"Hrvatska će i dalje pomagati, ali ne milostinjom, nego kroz fokusiranje programa i koncentrirana ulaganja, uz nastavak potpore i nekim prijašnjim projektima poput bolnice i Sveučilišta u Mostaru", istaknuo je Milanović u središtu Županije zapadnohercegovačke. 

Odbacio je nagađanja kako će posjeta Širokom Brijegu i Mostaru, gdje će se poslijepodne susresti s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, izazvati negativne reakcije u Sarajevu. "Ove stranke osvojile su puno glasova i zaslužile su da ih se čuje", istaknuo je Milanović, prvi hrvatski premijer koji je boravio u Širokom Brijegu. 

Po dolasku iz zapadne Hercegovine, u Mostaru su hrvatskog premijera primili gradonačelnik Ljubo Bešlić, gradski vijećnici Danijel Vidović i Faruk Ćupina. Milanović je obišao staru gradsku jezgru i Stari most.

U restoranu 'Šadrvan' s gradonačelnikom Bešlićem i njegovim suradnicima premijer RH popio kavu, nakon čega je kratko prokomentirao: "Popili smo dobru bosansku kavu", što je bila jedina izjava medijima do odlaska na ručak. Nakon posjeta Starom gradu delegacija se uputila na ručak u resotran 'Blue line'.

Osim Milanovića ručku su nazočili zamjenik ministra vanjskih poslova RH Joško Klisović, veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić, te generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

---

U sklopu svoga današnjeg posjeta Mostaru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, gdje se susreo s ravnateljem bolnice Antom Kvesićem i dekanicom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić.

Nakon sastanka Kvesić je kazao kako je s Milanovićem razgovarao o načinu funkcioniranja Bolnice, o suradnji s hrvatskim bolnicama kao te o problemima s kojima se zaposlenici bolnice susreću u svakodnevnom radu.

"Na sastanku sam predložio kako bi bilo dobro da se pomoć Vlade Republike Hrvatske od oko 20 milijuna kuna ne raspačava, već da se novac usmjeri u jedan kapitalni projekt, a to je obnova Odjela pedijatrije ove bolnice. Milanović je kazao kako će o tome razgovarati s resornim ministrom u Vlade RH", kazao je Kvesić.

"Danas smo razgovarali o nastavku suradnje Medicinskog fakulteta u Mostaru i Republike Hrvatske te o kadrovskom osamostaljenju našeg fakulteta, u čemu nam je pomoć svakako potrebna", kazala je u izjavi za medije dekanica Ostojić.

---

Nakon posjete SKB Mostar, Milanović je održao i predavanje studentima Sveučilišta.

U ime studenata, uposlenika i profesora pozdravni govor Milanoviću na samom početku održao je rektor Sveučilišta Vlado Majstorović. U govoru je izrazio duboku zahvalnost za posjetu te za ulaganje Vlade Hrvatske u obrazovanje studenata na Sveučilišnim fakultetima u Mostaru.

Potom je riječ preuzeo sam premjer Milanović koji nije krio oduševljenje uvjetima i izgledom Filozofskog fakulteta te dodao: ''Ovo sve izgleda odlično, izgleda bolje nego neka sveučilišta na kojima sam se školovao u inozemstvu, na zapadu ali ono što morate početi proizvoditi nije cigla nego ono što će se vidjeti kroz godine, to su kvalitetni ljudi.''

U nastavku je rekao da dok god bude ovakvih institucija, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini kojoj pripada i koja je njegova domovina ima budućnost.

Prešavši na temu oko skoroga ulaska Hrvatske u EU poručio je studentima kako se za njih otvaraju vrata prema toj zajednici. Rekao im je i to da kako oni koji žele nastavit školovanje ili otići na rad u Europsku uniju da će to moći ostvariti uz određene uvjete. Ujedno je istaknu nadu da će se u BiH stvoriti uvjeti za one koje žele ostati i graditi svoju domovinu.

''Ovo Sveučilište mora biti otvoreno, mora privlačiti ljude različitih afiniteta, različitog socijalnog, kulturnog i etničkog porijekla jer to govori o jakosti sveučilišta u inozemstvu'' nastavio je Milanović.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini rekao je kako ona ne funkcionira dovoljno dobro te da to funkcioniranje treba poboljšat ali više od toga nije želio govoriti jer je nekoliko puta istaknuo kako nije došao po glasove te da se neće miješati u unutarnju politiku BiH. Nadodao je kako će Hrvatska podupirati put BiH prema EU i zbog svih građana BiH ali i zbog toga što ovdje živi nekoliko stotina tisuća Hrvata.

''Tražim za Hrvate u BiH ''fair deal'' odnosno pošten odnos, to je sve, ni manje ni više od toga. Tražimo samo razuman razgovor, onda ako ''ne upali'' opet razgovor a u međuvremenu ćemo financirati škole, bolnice i Sveučilišta'' završio je prvi dio predavanja Milanović.

U drugom dijelu predavanja odgovarao je na pitanje studenata od kojih je većina bila usmjerena na mogućnosti studiranja u EU nakon ulaska Hrvatske u tu zajednicu.

---

Posjet Mostaru, Milanović je završio sastankom s izaslanstvom HNS-a koje je predvodio Dragan Čović. Nakon sastanka nitko od sudionika sastanka, održanog u Generalnom konzulatu R Hrvatske u Mostaru, nije bio raspoložen za davanje izjava.

Kopirati
Drag cursor here to close