Novi potpredsjednik FBiH

Milan Dunović u Mostaru: Saborna crkva je uz Stari most najveći simbol Mostara

Vijesti / Flash | 19. 02. 2015. u 12:40 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović prilikom današnjeg posjeta Sabornoj crkvi u Mostaru izjavio je kako je ta crkva, uz Stari most, simbol Mostara.

''Za svoj prvi službeni posjet izabrao sam Mostar, jer je Mostar grad koji je oduvijek bio simbol suživota, a Saborna crkva je dio Mostara. Mostar bez Saborne crkve je isto što i Mostar bez Starog mosta, na neki način nepotpun'', kazao je Dunović nakon obilaska ovog pravoslavnog hrama koji se i dalje obnavlja.

On je dodao kako Saborna crkva ima izniman značaj kao povijesni spomenik, a ujedno igra i veliki ulogu u povratku srpskog stanovništva u grad na Neretvi.

Dunović je obećao da će učiniti sve kako bi utjecao na buduću Vladu Federacije BiH da se izdvoje financijska sredstva potrebna za završetak obnove Saborne crkve.

Po riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja i igumana Danila Pavlovića, obnova tog pravoslavnog hrama je otprilike na pola puta.

''Napravili smo pauzu u radovima kako bismo prikupili dovoljno novca za sljedeću fazu obnove, a slijede nam puno zahtjevniji radovi zidanja kupola. S poboljšanjem vremenskih uvjeta nastavit ćemo gradnju crkve, a o novcu će ovisiti kada će posao biti završen. Nadamo se kako nećemo još dugo čekati'', kazao je iguman Danilo.

Mostarski paroh Radivoj Krulj dodao je kako ukupna vrijednost građevinskih radova na Sabornoj crkvi iznosi oko osam milijuna maraka, a za završetak radova nedostaje još tri milijuna.

Prije posjeta Sabornoj crkvi, Dunović je obišao Ured potpredsjednika Federacije BiH u Mostaru. Nije posebno želio komentirati medijske napise o legitimnosti njegovog izboru na mjesto potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, ustvrdivši kako je njegov izbor "legalan i legitiman" te da će štititi interese svih građana Federacije BiH.

Istodobno, načelnik općine Bosansko Grahovo Uroš Makić izjavio je danas Srni kako od novoizabranog potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića ne očekuje bilo kakvu pomoć za ovu općinu, ali i za Srbe u FBiH.

Makić kaže da Dunovića ne doživljava kao predstavnika srpskog naroda u FBiH.

"Pomoć ne očekujem ni od institucija FBiH, niti od Hercegbosanske županije. Na području općina Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar, gdje je većinsko srpsko stanovništvo, možemo se uzdati samo u vlastite mogućnosti", rekao je Makić te istaknuo kako su Srbi u FBiH u vrlo teškom položaju.

"Srbi nisu konstitutivni u FBiH, jer ih apsolutno nema u institucijama ovog entiteta, a nemaju pravo ni na izučavanje grupe nacionalnih predmeta", dodao je Makić i naglasio da je za razvoj općine Bosansko Grahovo potrebno iskoristiti poljoprivredne kapacitete, za što je potrebna pomoć institucija vlasti.

"Ne vjerujem da će nam institucije vlasti u FBiH pomoći. Usprkos svemu nećemo odustati od naših zahtjeva za poboljšanjem statusa i života Srba u ovom entitetu", zaključio je Makić.

Kopirati
Drag cursor here to close