Dan policije HBŽ-a

Mihaljević: Hercegbosanska najsigurnija županija u Federaciji BiH

''I danas riječ 'policija' u Hercegbosanskoj županiji znači sigurnost, red i poštovanje, a službene statistike za prvih osam mjeseci ove godine to i potvrđuju'', kazao je ministar Mihaljević.
Vijesti / Flash | 26. 09. 2019. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HBŽ / Darinko Mihaljević

Ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije (HBŽ) Darinko Mihaljević izjavio je u četvrtak kako je u prvih osam mjeseci ove godine u toj županiji zabilježen pad broja kaznenih djela, ali i povećanje postotka otkrivenosti počinitelja, ocijenivši pritom kako je Hercegbosanska najsigurnija županija u Federaciji BiH.

''I danas riječ 'policija' u Hercegbosanskoj županiji znači sigurnost, red i poštovanje, a službene statistike za prvih osam mjeseci ove godine to i potvrđuju. Bilježimo pad broja kaznenih dijela, a veseli i povećanje postotka otkrivenosti počinitelja'', rekao je ministar Mihaljević u Livnu na svečanoj sjednici u povodu Dana policije HBŽ-a i blagdana svetog Mihovila zaštitnika policije HBŽ-a.

 Naveo je i kako je broj prometnih nesreća u prvih osam mjeseci ove u odnosnu na isto razdoblje protekle godine manji za 3,8 posto, a broj smrtno stradalih u prometu je manji za 14,29 posto u odnosu na lani. U padu je i narušavanje javnog reda i mira od skoro 3 posto u odnosu na 2018. godinu.

 ''Možemo reći na kraju zbirno da ovi podaci pokazuju da se nalazimo u najsigurnijoj županiji u Federaciji BiH, a sasvim sigurno i u širem okruženju'', rekao je ministar.

 Govoreći o velikoj policijskoj potpori i administraciji koja je u protekloj godini izdala ukupno 17.000 osobnih dokumenata i izvršila registriranje 11.650 motornih vozila, ministar Mihaljević je kazao kako je u tijeku i školovanje 60 policijskih službenika te da je njih 30 završilo školovanje i počelo raditi.

Foto: Vlada HBŽ / Dan policije HBŽ-a

''Iz federalnog MUP-a vratilo se 10 policijskih službenika. Sa Sindikatom djelatnika MUP-a u tijeku su pregovori za novi Kolektivni ugovor i izražavam optimizam za brzo usuglašavanje odredbi'', naglasio je Mihaljević.

Naveo je i podatak da vrijednost projekata koji su u tijeku u ovoj godini bez PDV-a iznose 650.000 maraka, a da je do kraja godine u planu investicija oko 200.000 maraka tako da ukupna vrijednost svih projekata u ovoj godini iznosi 950.000 maraka. 

Po njegovim riječima, sredstva su osigurana u županijskom Proračunu za 2019. godinu, a odnose se na nabavu policijskog naoružanja, streljiva, policijske opreme, policijske obuće i odjeće, službenih motornih vozila - leasing, radove na uređenju interijera zgrade 'Stožer', sanaciju sustava grijanja, sanaciju krova Policijske uprave Drvar, otvore i fasadu zgrade MUP-a u Livnu i nabavu uredske opreme.

Pritom je naveo kako je tekućoj godini realizirano projekata vrijednosti 31.310 maraka.

 ''U ranijem razdoblju u poboljšanje rada policije uključujući i nabavu pušaka, zamjenu otvora na zgradi 'Stožer' u koju će se preseliti dio službi, nabavu policijskih odora, sigurnosnu opremu, uredsku opremu i u zajedničke javne nabave itd. uloženo je 1.325.904,91 maraka'', kazao je.

Istaknuo je i intenziviranu stručnu edukaciju kadra i naglasio dobru suradnju s Tužiteljstvom županije i svim institucijama, te s policijskom akademijom FMUP-a, DGS-a, SIPA-e, te ostalim županijskim institucijama kao i međunarodnu suradnju s OESS-om, OHR-om, Sjedinjenim Američkim Državama, Republikom Turskom, a sukladno međunarodnom sporazumom i suradnju s Republikom Hrvatskom i ostalim članicama EU-a.

Svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana policije MUP-a HBŽ-a u Livnu i njezinog zaštitnika svetog Mihovila prisustvovali su, među ostalima, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić, predsjednik Skupštine HBŽ-a Jozo Ćosić, konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak, predstavnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, zapovjednik 1. Pješačke bojne 4. Pješačke brigade, pukovnik Marinko Romić, predstavnici federalnog MUP-a, predstavnici Obavještajno sigurnosne agencije BiH, predstavnici Zeničko-dobojske županije, sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ-a i Policijske uprave Mrkonjić-Grada i policije Brčko Distrikta.

Foto: Vlada HBŽ / Dan policije HBŽ-a

Nazočnima se obratio i ravnatelj Uprave policije MUP-a HBŽ-a Ilija Jakić koji je ustvrdio kako u posljednje dvije do tri godine HBŽ-a nije zabilježila niti jednu krađu motornog vozila te kako iz godine u godinu bilježi manji broj kaznenih dijela, a što je rezultat predanog rada i nazočnosti ovlaštenih djelatnika na terenu gdje im i sami građani, zbog obostrane povjerljivosti, pomažu u rješavanju određenih problema.

Tijekom sjednice dvojici djelatnika koji su otišli u mirovinu Milanu Juraniću i Ivanu Kardumu uručeni su prigodni pokloni.

Novčane nagrade u iznosu od 30 posto od prosječne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca u Federaciji BiH za ostvarene rezultate pripale su za ukupno 12 djelatnika Uprave policije te devet djelatnika MUP-a HBŽ-a.

 Za postignute rezultate u radu pohvaljeno je devet djelatnika iz Policijskih uprava Livna, Glamoča, Tomislavgrada i Kupresa.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika svetog Mihovila ispred zgrade MUP-a HBŽ-a u Livnu. 

Kopirati
Drag cursor here to close