Bihać

Migrantske obitelji s djecom ipak idu u hotel 'Sedra'

Već u utorak će se zatvoriti i nedovršena zgrada Doma umirovljenika u središtu Bihaća, a skoro 200 migranata nakratko će biti izmješteno na lokaciju Đačkog doma.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2018. u 15:07 Fena
Kopirati

Migrantske obitelji s područja grada Bihaća, prvenstveno žene i djeca, bit će privremeno smješteni na lokaciji hotela "Sedra". Već u utorak će se zatvoriti i nedovršena zgrada Doma umirovljenika u središtu Bihaća, a skoro 200 migranata nakratko će biti izmješteno na lokaciju Đačkog doma. 

Ovo su neki od zaključaka s današnjeg sastanka premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića i kantonalnih gradonačelnika i načelnika općina. 

''Žene i djeca u sljedećih nekoliko dana idu u hotel "Sedra", lokaciju između Bihaća i Cazina. Dogovor s vlasnikom objekta je da se popuni hotelski kapacitet od 400 soba, a brigu o njima preuzima Europska komisija. Također, zatvaramo Dom umirovljenika i tu više niko neće moći boraviti. Razmatramo i lokacijske mogućnosti, gdje možemo formirati privremeni prihvatni centar. Moramo to mi, kada svoj posao ne rade oni koji trebaju'', rekao je premijer USK Husein Rošić. 

Ponovio je da Unsko-sanski kanton, lokalne zajednice i organizacija Crveni križ u Bihaću i Velikoj Kladuši još nisu dobili nijednu marku od države. 

 ''Nismo dobili ni ono što je obećano za Crveni križ. Frustrirani smo odnosom nadležnih državnih institucija i sada smo svjesni da moramo uzeti sve u svoje ruke. Ukoliko se ovakav ignorantski odnos nastavi, spremni smo se i mi drugačije ponašati. Očekujemo tematsku sjednicu Vijeća ministara u Bihaću, a u najgorem slučaju, znamo i mi migrante potrpati u autobuse i vratiti ih nazad'', poručio je Rošić. 

O sve težoj situaciji i narednim koracima na području Bihaća, govorio je gradonačelnik Šuhret Fazlić. 

 ''Sve je teže tim ljudima koji žele dalje u Europu, ali i građanima Bihaća. Gotovo svakodnevno mi dolaze peticije građana, ali i poruke o samoorganiziranju. Nažalost, incidenti i sukobi su neminovni i zato situaciju pod hitno treba rješavati. Zato smo mi sada za bilo koje lokacijsko rješenje u nenaseljenom području grada Bihaća. Još malo ćemo tolerirati ovakvo stanje, a ako se ništa ne promijeni, zatvorit ćemo i zgradu Đačkog doma, pa kako nam bude'', rekao je gradonačelnika Bihaća. 

Na sastanku je potvrđeno i kako je pripremljeno "šatorsko naselje" u Polju kod Velike Kladuše skoro spremno za prijem migranata iz te općine, međutim država ni tu, kako je rečeno, ne poduzima ništa.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati