Pogoršani uvjeti

Migrantima u šumama oko Velike Kladuše i Bihaća prijeti katastrofa

Na ovo su upozorili humanitarni aktivisti navodeći kako je život u sadašnjim okolnostima, po snijegu i niskim temperaturama nemoguć te da su u pitanju životi ovih ljudi.
Vijesti / Flash | 04. 12. 2020. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U divljim kampovima koji se nalaze u šumama oko Velike Kladuše i Bihaća, u šatorima i improviziranim nastambama od drveta i najlona, još boravi značajan broj migranata, a zbog uvjeta u kojima žive i koji su pogoršani hladnoćom i snijegom izvjesna je humanitarna katastrofa.

Na ovo su upozorili humanitarni aktivisti navodeći kako je život u sadašnjim okolnostima, po snijegu i niskim temperaturama nemoguć te da su u pitanju životi ovih ljudi.

Podsjećamo da je u proteklom periodu, u šumskim predjelima u blizini granice s Republikom Hrvatskom, formirano mnoštvo ovakvih improviziranih naselja, u kojima je boravio veliki broj migranata.

Iz ovih kampova oni svakodnevno kreću u ''game'', odnosno pokušavaju ilegalno preći na teritoriju susjedne države te potom nastaviti put ka zemljama Europske unije. "Veliki broj migranata je praktično zarobljen na ovim mjestima, jer je sada mnogo teže ilegalno preći preko granice. Oni traže mjesta gdje mogu boraviti u ovim zimskim uvjetima, smještaju se u napuštene kuće, devastirane proizvodne hale, kojih je veliki broj na ovim prostorima, provaljuju u vikendice. Osim nekoliko humanitarnih organizacija koje im dostavljaju hranu i odjeću, o tim ljudima nitko ne brine, već su prepušteni sami sebi", kaže za "Nezavisne" Esad Šabanagić, novinar i publicista iz Velike Kladuše.

Prema njegovim procjenama, samo na prostoru ove općine nalazi se više stotina stranih državljana koji su ilegalno došli u BiH i nemaju smještaja.

U prihvatnom kampu "Miral" u tom gradu trenutno se nalazi više od 800 migranata i kapaciteti tog centra su popunjeni pa se u njega ne primaju novi korisnici.

Alarmantna situacija je i u prihvatnom kampu Lipa, nadomak Bihaća, gdje su migranti također smješteni u šatorima i gdje ne postoje uvjeti za boravak migranata tijekom zimskog perioda.

Tim povodom se oglasio i Peter van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH, te naveo kako situacija postaje nepodnošljiva.

On je istaknuo kako je potrebno što prije pronaći adekvatno rješenje prije nego što životi budu izgubljeni, a trenutno je u Lipi smješteno oko 1.000 korisnika.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je izvršiti pritisak na državnu vlast kako bi se pronašlo rješenje.

Tajnik Crvenog križa Bihaća Salem Midžić kaže kako u šatorima nema grijanja i da su migrantima u zaštiti od zime na raspolaganju samo deke i zimska odjeća. Iako su politički dužnosnici Unsko-sanskog kantona od međunarodnih organizacija koje upravljaju kampom tražili da se tamo osiguraju uvjeti za zimski boravak, na tom planu ništa nije učinjeno.

U policiji USK kažu kako se dolaskom hladnijeg razdoblju smanjio priliv migranata u Unsko-sanski kanton, ali da oni povremeno dolaze u većim grupama.

Prema sadašnjim procjenama, oko 1.500 migranata je bez riješenog pitanja smještaja, a dolaskom zime i hladnoća izgledna je nova humanitarna katastrofa u Unsko-sanskom kantonu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close