Zima

Migranti traže skrovišta od zime i pokušavaju pobjeći iz BiH

Vlasti u Bihaću nisu dopustile da se migranti s područja Lipe privremeno smjeste u nekadašnji kamp u krugu tvornice "Bira" u tom gradu pa migranti sada lutaju ne znajući kamo će.
Vijesti / Flash | 28. 12. 2020. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini najmanje tri tisuće migranata boravi na otvorenome u zimskim uvjetima što se može opisati kao humanitarna katastrofa, upozorio je u ponedjeljak voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiJ Peter Van der Auweraert.

On je kazao kako je nakon požara i privremenog zatvaranja kampa "Lipa" u okolici Bihaća prošlog tjedna oko tisuću migranata koji su tamo boravili ostalo bez skloništa a njima treba pribrojiti još između tisuću i pol i dvije tisuće onih koji od ranije borave u šumama, napuštenim objektima i improviziranim šatorskim naseljima u okolici Bihaća i Velike Kladuše, prenosi Hina.

"Mi smo u humanitarnoj katastrofi", kazao je Van der Auweraert za N1.

Potvrdio je kako IOM ima resurse nužne za uspostavu novog prihvatnog centra no problem je lokacija. Vijeće ministara BiH ranije je prihvatilo da lokalitet sela Lipa postane stalni centar za smještaj migranata no da bi se to i dogovodilo bilo je nužno isprazniti sadašnje privremeno šatorsko prihvatilište i tamo izgraditi novo kontejnersko naselje uz potrebnu infrastrukturu.

Vlasti u Bihaću nisu dopustile da se migranti s područja Lipe privremeno smjeste u nekadašnji kamp u krugu tvornice "Bira" u tom gradu pa migranti sada lutaju ne znajući kamo će.

Van der Auwearert je kazao kako je ovakvo stanje prouzročilo dodatni migratski pritisak na granice jer je dio onih koji su ostali bez skloništa krenuo prema Hrvatskoj a neki su se odlučili na povratak u Srbiju vjerujući kako tamo mogu prezimiti u boljim uvjetima.

Ukupni broj ilegalnih migraata koji trenutačno borave u BiH prema procjenama IOM-a je oko osam tisuća a najveći dio ih je koncentriran na području Unsko-sanske županije te u okolici Sarajeva gdje postoje dva centra za njihov smještaj.

Kopirati
Drag cursor here to close