Vrijeme ističe

Migranti se vraćaju u Sarajevo?

"Sredstva za ove namjene osiguraće Vlada USK, a spremnost su izrazili i predstavnici općina u kojima su smješteni migranti. ''
Vijesti / Flash | 09. 02. 2019. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko u sljedećij osam dana Ministarstvo sigurnosti BiH ne preuzme brigu o prihvatnim centrima za migrante na području Unsko-sanskog kantona, oni će biti rasformirani, a migranti autobusima prevezeni u Sarajevo.

Ovo je za "Nezavisne" potvrdio ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK Nermin Kljajić, te potvrdio kako je održao sastanak s autoprevoznicima iz USK kako bi se, ukoliko bude potrebno, osigurao prevoz migranata.

"Sredstva za ove namjene osiguraće Vlada USK, a spremnost su izrazili i predstavnici općina u kojima su smješteni migranti. Autoprevoznici su načelno pristali na ono što smo im ponudili i spremni su ustupiti svoja prevozna sredstva u te svrhe", kazao je Kljajić.

Dodaje kako je Operativna grupa za migrantsku krizu u USK, koju čine predstavnici kantona, općina, policije i drugih nadležnih institucija, dala Ministarstvu sigurnosti BiH rok od 10 dana i da on već ističe.

"Ostalo je još osam dana, a nikakve reakcije nije bilo. Na potezu je ministar sigurnosti Dragan Mektić, jer je pitanje migranata u nadležnosti države. Tražimo da država konačno preuzme na sebe brigu o prihvatnim centrima za migrante jer je to njihova zakonska obaveza. Ukoliko se to ne dogodi, logičan korak je da raspustimo te centre i zatvorimo ih, jer se ne zna ko u stvari njima upravlja", kazao je Kljajić.

Kaže kako će svu odgovornost u tom slučaju snositi ministar Mektić i nadležne državne institucije koje trebaju upravljati migrantskom krizom. Podsjećamo da je spomenuta Operativna grupa nedavno donijela zaključak da policija pooštri kontrole i zabrani dalji dolazak migranata na područje USK, s obzirom na to da se procjenjuje kako u četiri prihvatna centra u ovom kantonu trenutno boravi oko 4.000 osoba, iako je ranije dogovoren broj od 3.200, koliki su prihvatni kapaciteti. Zbog prekobrojnosti je u prihvatnim centrima pogoršano sigurnosno stanje, a u posljednje vrijeme povećava se broj kaznenih djela čiji su počinioci strani državljani. Nezadovoljstvo zbog situacije s migrantima izražavaju i u Velikoj Kladuši, gdje predstavnici lokalnih vlasti najavljuju da će organizirati masovne prosvjede građana i od nadležnih državnih organa traže zatvaranje prihvatnog centra "Miral", gdje trenutno borave migranti, i njihovo izmještanje sa područja ove općine.

Mijo Krešić, zamjenik ministra Mektića, prije nekoliko dana kratko je rekao kako će o svemu uskoro raspravljati Operativni stožer za migracije na razini BiH i donijeti zaključke po tom pitanju, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close