Uzvikivali da žele pravdu

Migranti prosvjedovali pred Cikotićem: Ne želimo hranu, želimo slobodu i pomoć EU

"Želimo pravdu", "Ne želimo hranu, želimo slobodu", "IOM pomozite", samo su neke od poruka koje su migranti uputili pratnji koja je s današnjim dužnosnicima prošla pored njih.
Vijesti / Flash | 03. 01. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Migranti smješteni u kampu Lipa u Bihaću danas su prilikom posjete ministra sigurnosti BiH ovom mjestu prosvjedovali i uzvikivali da žele pravdu, slobodu i pomoć IOM-a.

Za migrante smještene u kampu Lipa gdje borave od početka u nehumanim uvjetima današnja posjeta Cikotića ne znači baš mnogo, a niti obećava neku svjetliju budućnost.

Prilikom današnje posjete Cikotića šatorskom naselju Oružanih snaga BiH smještenog od lokacije migranata nekih 50-ak metara, više stotina migranata je uzvikivalo i držalo transparentne s porukama.

"Želimo pravdu", "Ne želimo hranu, želimo slobodu", "IOM pomozite", samo su neke od poruka koje su migranti uputili pratnji koja je s današnjim dužnosnicima prošla pored njih.

Ekipa portala Klix.ba pokušala je razgovarati s migrantima smještenim u Lipi, ali nisu bili spremni na razgovor zbog nepovjerenja prema bh. medijima koji, kako su kazali, ne prenose pravu sliku stanja i ono što oni kažu.

Ministar Cikotić s premijerom USK Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem danas je boravio u posjeti šatorskom naselju Lipa gdje je poručio da će svi migranti biti smješteni na ovoj lokaciji, pa i oni iz Bire.

Kazao je kako će se sagledati doprinos koji trebaju dati razne institucije sa svih nivoa vlasti, od države do kantona kako bi se stvorili uvjeti za višetjedni boravak migranata u improviziranom kampu dok se radovi u prihvatnom centru Lipa koji je u velikoj mjeri uništen, privedu kraju za dugotrajniju namjenu odnosno smještaju migranata za boravak na duže razdoblje.

"Sve ovo posljednjih dana pokazuje činjenicu da je to humanitarna, sigurnosna i politička situacija koja pokazuje da za sada imamo uvjete da praktično samo jedan narod i dva kantona u BiH nose teret migrantske krize. To je neodrživo ubuduće. Međutim sada moramo hitno riješiti pitanje smještaja za ove ljude koji se nalaze u vrlo neuvjetnim smještajnim, higijenskim, zdravstvenim i drugim okolnostima", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close