Avdo Avdić

Migranti povezani sa terorizmom ne moraju biti pripadnici ISIL-a

Postoje baze podataka, koje su svjetske sile uzimale s područja koji je kontrolirao ISIL, te su napravili svoje baze podataka koje su koristili kasnije kako bi uspoređivali nečije druge otiske.
Vijesti / Flash | 20. 02. 2019. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Otisci prstiju petorice migranata iz Afganistana su pronađeni među otiscima prstiju osoba koje su bile na teritoriju ISIL-a'', objasnio je novinar portala Žurnal.info Avdo Avdić za N1 kako su otkriveni migranti u BiH povezani sa terorizmom.

Pojašnjava da postoje baze podataka, koje su svjetske sile uzimale s područja koji je kontrolirao ISIL, te su napravili svoje baze podataka koje su koristili kasnije kako bi uspoređivali nečije druge otiske. 

Avdić kaže da se ovdje radi o uspjehu sigurnosnih agencija BiH, koje su uspjele identificirati ljude dodavši da je normalno da se među 24 tisuće ljudi nalaze i neki koji su bili na teritoriju ISIL-a.

Dodaje da to ne znači da su oni bili pripadnici ISIL-a.

''S obzirom na to da se radi o državljanima Afganistana, čiji su otisci pronađeni na teritoriji Sirije, vrlo je moguće da su bili i pripadnici tog ISIL-a. To ne znači 100 posto da bi se neko mogao okriviti ili osuditi, BiH je te osobe identificirala i izolirala. Sigurnosne agencije su u ovom slučaju svoj posao obavile kvalitetno", istakao je Avdo Avdić.

Podsjetimo, Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracijski centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

Kopirati
Drag cursor here to close