Na njihovom prostoru

Migranti otjerali divljač

Na problem s migrantima upozoravaju i iz lovačkih društava, s obzirom na to da se bliži početak nove lovne sezone.
Vijesti / Flash | 22. 08. 2019. u 09:01 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Migrantska ruta preko planine Plješevice, koja dijeli Bihać od teritorija Republike Hrvatske, znatno utječe na migracije životinja koje borave na tom prostoru, navode 'Nezavisne novine'.

U Nacionalnom parku "Una", koji gospodari ovim područjem, kažu kako se zbog velikog broja migranata koji se kreću Plješevicom divljač seli na druge prostore, zbog čega je sve manje divljih životinja na području te planine.

Ostavljaju i smeće

Prema riječima Harisa Hadžihajdarevića, predstavnika NP "Una", oni već nekoliko godina provode projekte koji imaju za cilj da se prati brojno stanje i život divljači na prostoru tog nacionalnog parka.

"Područjem Plješevice prolazi jedna od značajnijih migrantskih ruta i postoji nekoliko staza kojima se oni kreću prema hrvatskoj granici. To utječe na staništa divljači, koja više nisu mirna kao što bi trebala biti, pa je sve manje srneće i sitne divljači, koja je preplašena i odlazi na druge prostore, a sve to prati i krupnija divljač", kaže Hadžihajdarević.

Prema njegovim riječima, posljedice ovakvog procesa mogu biti dalekosežne, jer bi eventualnim ukidanjem migrantske rute trebalo najmanje dvije godine da se situacija normalizira i vrati u prethodno stanje.

On je ukazao da problem predstavljaju i velike količine smeća koje ostaju iza migranata. Posebno je kritična lokacija Kalati, koja se nalazi odmah uz hrvatsku granicu, koja je pretvorena u pravu divlju deponiju.

Sezona lova

"Ne želim generalizirati sliku o migrantima, ali je činjenica da na mjestima gdje prave pauze, pa do staza kojima se kreću, ostaju velike količine smeća, od boca, najlona i drugog otpada. To će vremenom vjetar raznositi po okolišu i bit će još veći problem", kazao je Hadžihajdarević.

Na problem s migrantima upozoravaju i iz lovačkih društava, s obzirom na to da se bliži početak nove lovne sezone.

Lovci kažu kako migrante svakodnevno sreću u rubnim područjima Bihaća, Cazina i Velike Kladuše i dodaju kako se radi o opasnoj situaciji u kojoj vrlo lako netko može nastradati.

"Njihove rute vode kroz lovna područja, jer oni pokušavaju da kroz šumske vrleti neprimjetno pređu državnu granicu. Kreću se nekontrolirano, nekad pojedinačno, a nekada u većim ili manjim grupama. S obzirom na to da se tijekom lova upotrebljava vatreno oružje, ovo može predstavljati veliki problem i dovesti do teških posljedica. Moguće je i da lovci zamijene čovjeka za divljač i zbog toga je potrebno da se tijekom lova strogo vodi računa i pazi na što se puca", kažu u Lovačkom udruženju "Bihać".

Kopirati
Drag cursor here to close