Novi priljev

Migranti 'okupirali' Veliku Kladušu

Prema riječima mještana, oni često provaljuju u kuće ili vikendice u kojima nitko ne boravi i tamo nalaze privremeni smještaj.
Vijesti / Flash | 27. 05. 2021. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je veći broj migranata koji posljednjih tjedana pristižu na područje Velike Kladuše, čime se komplicira sigurnost i zdravstveno stanje na području ove općine, a zbog tog problema Općinsko vijeće Velika Kladuša zakazalo je izvanrednu sjednicu koja će biti održana 9. lipnja ove godine.

Prema riječima Esada Šabanagića, lokalnog novinara, u užem gradskom području primjetan je povećan broj migranata, a u okolini Velike Kladuše aktivirani su divlji kampovi u kojima borave.

On ističe kako se radi o improviziranim šatorskim naseljima koja niču u blizini granice s Hrvatskom i predstavljaju polazne točke za migrante koji odlaze, odnosno pokušavaju ući u susjednu zemlju.

"Oni se smještaju i u napuštenim i devastiranim halama 'Agrokomerca', kojih je mnogo na ovom prostoru. Svakodnevno su prisutni u parkovima, na javnim površinama, prosto su okupirali uže gradsko područje i veći problemi su vjerojatno pred nama", kaže Šabanagić. 

Privremeni smještaj

Također, prema riječima mještana, oni često provaljuju u kuće ili vikendice u kojima nitko ne boravi i tamo nalaze privremeni smještaj.

"Veliki je broj kuća koje su napuštene i vlasnici ne žive u njima. Migranti provaljuju u takve objekte, lože vatru i čine štetu. U nekoliko posljednjih mjeseci imali smo više slučajeva paljevine, a neke kuće su u potpunosti uništene", kaže Mustafa Nurikić, mještanin naselja Polje, koje je na udaru migranata.

Mještani kažu kako o svim neželjenim pojavama redovno obavještavaju pripadnike policije USK i da se često događa da oni odgovornost prebacuju na Graničnu policiju, pa u brojnim slučajevima nitko ni ne intervenira, prenosi "Nezavisne".

"Građani su zabrinuti za sigurnost svoje imovine pa su česti slučajevi da formiraju straže i patrole koje obilaze i čuvaju napuštene kuće i objekte. Ako bude napada na imovinu, plašim se da će građani uzvratiti i imat ćemo problem", kaže Admil Mulalić, predsjedavajući Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Sve više obitelji

Također, primjetno je da je među migrantskom populacijom sve veći broj obitelji s djecom, a najveći broj njih boravi u napuštenim kućama u okolini sela Bosanska Bojna, koje se nalazi uz samu hrvatsku granicu.

Služba za poslove sa strancima je u proteklim mjesecima, uz podršku policije USK, provela nekoliko akcija i tom prilikom je značajan broj žena i djece te maloljetnika smješten u prihvatne centre "Sedra" i "Borići", gdje borave migranti iz ranjivih populacija.

"Imamo pojavu da se značajan broj migranata iz prihvatnih centara ponovo vraća na ova mjesta jer vjerojatno žele biti u boljoj prilici za daljnji odlazak ka zemljama Europske unije", kaže Mirsad Buzar, predstavnik Službe za poslove sa strancima BiH.

Iako su vlasti USK ranije najavljivale da će do kraja maja biti raspušten prihvatni centar u Velikoj Kladuši, gdje sada boravi oko 800 migranata već sada je izvjesno da do toga neće doći u skorijoj budućnosti jer je problem gdje ih izmjestiti.

Prema procjenama policije USK, trenutno se na području ovog kantona nalazi oko 4.500 migranata, od čega je njih 2.100 smješteno u pet prihvatnih centara, dok su ostali bez smještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close